Legalább 53 ezer forinttal nő a vasutasok bére

Megosztás

Szerencséjükre, ehhez az emeléshez nincs szükség az uniós pénzekre.

Öt százalékkal, de legalább 53 ezer forinttal emelkedik január elsejétől a MÁV-Volán-csoportnál dolgozók alapbére, 20 ezerrel a SZÉP-kártyajuttatás összege és ezer forinttal az önkéntes egészségpénztári tagdíjtámogatás, miután a szakszervezetek többször visszautasították a munkáltató korábbi, jóval kedvezőtlenebb ajánlatait, olvasható a Vasutasok Szakszervezetének honlapján.

A szakszervezet korábban többször beszámolt arról, hogy a rossz gazdasági helyzet miatt újratárgyalták a 2021-ben megkötött hároméves bérmegállapodás 2023-ra érvényes részét, az 5 százalékos mértéket. A munkáltató első ajánlata 36.400 forintos minimális béremelés volt, amit a szakszervezeti oldal nem fogadott el. Ezt követően az ajánlat 41.000 forintra emelkedett, ám ezt sem tartottuk megfelelő mértékűnek.

A szakszervezet végül a tulajdonosi felügyeletet ellátó Építési és Közlekedési Minisztériumhoz fordult, ahol Lázár Jánossal megegyeztek arról, hogy:

  • január 1-től a személyi alapbér 5 százalékkal, de minimum 53.000 forinttal emelkedik.
  • Az áprilisi egyösszegű SZÉP-kártya juttatás 20.000 forinttal, összesen 120.000 forintra emelkedik.
  • Az önkéntes egészségpénztári tagdíjtámogatás 1000 forinttal, havonta összesen bruttó 6016 forintra emelkedik.

A most megkötött megállapodásnak köszönhetően az utóbbi két évben legalább 93 000 forinttal nőttek a vasutas alapbérek. Vajon hasonlóról számolhatnak be az egészségügyi dolgozók és a pedagógusok is?

Kapcsolódó cikkek