Mit tehetünk, ha a természet közelsége miatt vidékre költözünk, aztán mellénk kerül egy gigaberuházás?

Megosztás

“Kiköltöztünk a természet mellé, de nemsokára napi 400 kamion fog jönni-menni a házunkkal szemben.” Ilyenkor mit lehet tenni? A beruházást leállítani nem lehet, de az ottani ingatlantulajdonosok, akik nagyon nem ezért költöztek egy nyugodt helyre, valóban semmit nem tehetnek? Nagyon úgy tűnik.

Hatalmas csarnokokból, kamiondokkolókból és parkolókból álló logisztikai központot építenek Gyál és Vecsés közé, a gyáli lakóházaktól nem messze. A helyiek szerint ők a természet közelsége miatt költöztek oda, most pedig egy óriási forgalmú raktárközpontot és egy több ezer autós forgalmú új utat kapnak az arcukba. A Telex.hu munkatársa elment a helyszínre, hogy megnézze, milyen, amikor egy város széli mező logisztikai központtá válik.

Munkagépek, daru, csörlőzés – még csak az első csarnokot építik a gigantikus vecsési logisztikai központból, de már most látszik, mennyire meg fogja változtatni az építkezés a környéken lakók életét. A helyiek eddig is a nagy forgalomra panaszkodtak, de a tervek szerint most egy 230 ezer négyzetméteres, napi több száz kamiont kiszolgáló logisztikai parkot is kapnak a nyakukba.

Gyál és Vecsés között egy széles, rétekkel és ligetekkel szabdalt terület fekszik. Bár ez most is fel van parcellázva, a mező nagy része szabadon bejárható. Van, aki arra sétáltatja a kutyáját, mások az itt fekvő horgásztóhoz szeretnek kijárni.

Ez az állapot viszont rövidesen véget ér, a területre ugyanis egy kisváros méretű logisztikai parkot épít a belga Weerts Logistics és a belga-magyar Raktár AD. A telep mellett elvezető út is épül majd, amelyen a becslések szerint napi 7000 autó és 400 kamion fog áthaladni. Az egész a gyáli lakóépületektől 100-150 méterre valósul meg, és papíron minden engedélye megvan, a helyiek mégis azt mondják: az egész kertvárosi életüket megváltoztatja, ha ekkora monstrum épül a szájukba.

A logisztikai park engedélyeztetése előtt döntés született arról is, hogy hosszú halogatás után megépítik a Wesselényi utcával párhuzamos, Gyál és Vecsés között húzódó új utat. Ez egyszerre vonná el a forgalmat Vecsés belső utcáiból, a gyáli Wesselényi utcáról, valamint kiszolgálná az építendő Weerts logisztikai parkot is. Az út viszont a gyáli házaktól 100-150 méterre fut, a tervek szerint naponta több mint 7000 autó és több mint 400 kamion haladna el rajta.

Zajvédő fal nem lesz, mert a mérések szerint éppen a határérték alatt marad, tehát nem szükséges. A döntéshozók nyilván nem ott laknak, könnyen határoznak így.

Abba viszont a legtöbben már belenyugodtak, hogy a beruházást teljesen nem tudják megakadályozni. Az egyik helyi erről azt mondta nekünk:

„Nyilván örülnénk, ha nem építenének ide ekkora komplexumot, hiszen amikor az otthonunkat itt kiválasztottuk, az elsődleges szempont a természet közelsége volt. Ezt viszont biztosan nem tudjuk megállítani, így csak annyit szeretnénk elérni, hogy a kiépülő út és a lakóházak közé építsenek zajvédő falat.”

Az ügyet bonyolítja, hogy az építési terület Vecséshez tartozik, míg a lakóházak Gyálon vannak. A vecsési önkormányzat tehát valószínűleg tetemes iparűzési adó-bevételre tesz szert, ha a felépülnek a raktárak, míg a zajnak és a pornak Gyál lakói vannak kitéve. A vecsési önkormányzat szerint nem kell zajvédelem, egy fasort terveznek viszont építeni az út mellett. További részleteket a Telex.hu cikkében olvashatnak.

Kapcsolódó cikkek