Folyamatosan zajlik: kettétörik Afrika, különválik egy hatalmas keleti terület – videó

Megosztás

Lassan két évtizede megjelent már egy több tíz kilométer hosszú repedés az etiópiai sivatagban, ez pedig csak idő kérdése, mikor vezet egy új tenger kialakulásához. Mivel a lemezek folyamatosan távolodnak egymástól, a szemünk láttára zajlik egy új kontinens létrejötte.

Egészen különleges felfedezést tettek geológusok Afrikában: a kontinens kettészakad, így létrejön egy új óceán. 2005-ben egy 36 mérföld (körülbelül 56,3 km) hosszúságú repedés jelent meg az etiópiai sivatag Afar-tartományában, ami jó eséllyel egy új tenger létrejöttéhez vezethet.

A kutatók szerint a sivatagban folyamatosan ütköznek Afrika és Arábia tektonikus lemezei, melynek következtében fokozatosan távolodnak is egymástól, immáron nagyjából 30 millió éve – évente körülbelül 7 milliméterrel.

The Archeologist azt írja, kutatók szerint Afrika 54 országát kettéoszthatja a kelet-afrikai törés, mely elválaszthatja az olyan partmenti országokat, mint Kenya vagy Tanzánia a kontinens többi részétől. A folyamat eredményeképp például Zambia és Uganda saját partvonalakkal is rendelkezni fognak. (via Hvg)

A folyamat megállíthatatlan, két külön kontinens lesz Afrika

Kapcsolódó cikkek