Szállítás közben elveszett a rendkívül sugárzó, radioaktív kapszula, életveszélyes és nem tudják, hol van

Megosztás

Annyira kicsi, hogy szabad szemmel alig látható, de mégis óriási veszélyt jelenthet bárkire, ahogy a környezetre is, mivel súlyosan sugárzó anyag. Ausztrália félelemben él, mivel egy hatalmas terület bármely részén lehet és akár egy autó kerekébe is beleragadhatott.

Bocsánatot kért hétfőn a Rio Tinto brit–ausztrál bányavállalat, amiért szállítás közben elveszített egy rendkívül sugárzó, radioaktív anyagot tartalmazó kapszulát, amely után zajlik a kutatás Nyugat-Ausztráliában.

Az apró, csupán 8 milliméter átmérőjű és 6 milliméter magas, ám az emberi szervezetre roppant veszélyes cézium-137 izotópot tároló eszköz egy nagyobb berendezés alkatrésze, és feltehetően szállítás közben, még január 10. és január 16. között veszett nyoma a Rio Tinto sivatagi telephelyét és Perth városát összekötő 1400 kilométeres úton.

A cég csak január 25-én értesítette Nyugat-Ausztrália állam katasztrófavédelmi hatóságát, amely két nappal később, múlt pénteken jelentette be a kapszula eltűnését. Noha a hatóságok és a mentőegységek megkezdték az érintett útvonal átfésülését, a radioaktív eszköz felkutatására alkalmas felszerelés hiányában a szövetségi kormánytól és más ausztrál államoktól is segítséget kértek.

A cézium-137-es izotóp az egyik legveszélyesebb radioaktív anyag. Az Ausztráliában eltűnt, általában sugárzásmérők kalibrálásához használt kerámiakapszula veszélyes mennyiségű, óránként 10 röntgengép sugárzásnak megfelelő radioaktív sugárzást bocsát ki magából. A cézium-137 súlyosan rákkeltő, életveszélyes izotóp. (MTI)

Kapcsolódó cikkek