Csak nem akkugyártó üzemet tervez a Fidesz Szolnokra?

Megosztás

Mit tervez Szalay Ferenc Szolnokra, egy új területű ipari parkba? Ezt szeretné megtudni az LMP, ennek érdekében tartott sajtótájékoztatót Tóth Áron, a párt megyei elnöke szombaton sajtótájékoztatót.

Elöljáróban Süveg Annaz az LMP szóvivője közölte, a kormány terve, miszerint hazánkat akkumulátor-gyártó nagyhatalommá teszi, veszélyes és elhibázott. Színtiszta öngyarmatosítás.

Veszélyes, mert sokakban él még az a tévképzet, hogy hazánk vízben gazdag ország. Ez azonban ma már sajnos nem igaz. Ráadásul az Orbán-kormány 2010 óta szisztematikusan építi le a környezetvédelem intézményrendszerét, a víziközművek az összeomlás szélén állnak.

Veszélyes, mert Orbán az emberek helyett ismét a multikat támogatja. Azokat, amelyek a szennyezéseiket idehozzák. Ezek kárait évtizedekig nyögjük majd, közben a közteherviselésből alig veszik ki a részüket, alig adóznak.

Az LMP ezért is szervez tüntetést Debrecenbe február 9-én 18 órától. A párt elfogadhatatlannak tartja, hogy egy ilyen veszélyes üzem az emberek tudta és beleegyezése nélkül megépüjön.

Minden eszközt bevetnek, hogy a debreceni beruházást ellehetlenítsék. Ezért országos népszavazást kezdeményeztek, illetve a helyi önkormányzatokban a párt képviselői olyan határozati javaslatot nyújtanak be, hogy ne lehessen ilyen veszélyes üzemeket a helyiek kifejezett jóváhagyása nélkül.

Szinte minden napra jut egy hír, hogy hol terveznek akkugyártó üzemet. A legújabb hír, hogy Szalay Ferenc, Szolnok fideszes polgármestere egy új ipari park létesülését szorgalmazza.

Ezzel kapcsolatban Tóth Áron, az LMP Szolnok megyei elnöke elmondta, hogy a napokban jutott a birtokukba az az információ, hogy Szolnokon bővíteni tervezik az ipari parki kapacitást. Ez magában foglalja annak veszélyét, hogy itt is akkumulátor-gyártó üzemnek készítik elő a terepet.

Az LMP szerint elfogadhatatlan, hogy a helyiek tájékoztatása és megkérdezése nélkül próbálnak előkészíteni adott esetben egy ilyen projektet.

A helyieknek ugyanis joguk van dönteni, hogy környezetükben szeretnének-e egy ilyen veszélyes gyárat létesíteni.

Ezért kérte, és írásban is kérni fogja Szalay Ferencet, hogy nyilatkozzon egyértelműen, terveznek-e akkumulátorgyárat építeni avagy sem Szolnokra.

Az LMP álláspontja szerint elfogadhatatlan, ha ez így lenne. A megyei lenök ezzel kapcsolatban egyébként véletlen egybeesésnek tartja, hogy a napokban dönt Szolnok arról, hogy állami kézbe adja-e a víziközművét.

Ez pont illeszkedne egy olyan tervbe, hogy ki tudják szolgálni egy akkugyártó üzem vízigényét.

Az elnök hangsúlyozta, a város természeti kincsét, a vizet nem pazarolhatják el és szennyezhetik egy ilyen veszélyes beruházással. Az LMP egy zöld és megújuló Szolnokban hisz és ezért mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy egy környezetpusztító sorba ne álljon be a város.

Mint megírtuk, Szalay Ferenc éppen a napokban tárgyalt Szijjártó Péter külgazdasági miniszterrel. A tárgyalás témájáról a város vezetője nem adott bővebb információt, csak annyit, hogy egy új ipari park létrehozásához kérte a miniszter támogatását.

A polgármester közölte, Szolnoknak a jelentős befektetői érdeklődés miatt újabb ipari területekre van szüksége. Szijjártó Péter megértette és támogatja a város ezirányú törekvéseit.

Kapcsolódó cikkek