Zacher Gábor nem kímélte Orbán Viktort

Megosztás

A Fókusz Portré című műsor vendége volt az ismert toxikológus.

“Egy snájdig [külföldi] miniszterelnök mellett ott van a nagyon kövér magyar miniszterelnökünk, ahelyett, hogy példát mutatna. Ha az ország egyik vezető személyisége keményen elhízva kiállna az emberek elé, és azt mondaná: Emberek, fogyjunk le 25 kilót egy év alatt, annak lenne népegészségügyi haszna” – mondta el a műsorban.

Szerinte a miniszterelnöknek és a hazai influenszereknek is példát kellene mutatniuk az egészséges életmóddal. Mint mondta: a politikusok és a sztárvilág celebjei rengeteg emberre gyakorolnak hatást, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy mit mutatnak magukról.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2022 májusában számolt be arról, hogy a felnőtt lakosság 59 százaléka túlsúlyos vagy elhízott Európában. Szakemberek szerint kijelenthető, hogy Magyarországon is népbetegségnek számít az elhízás, mivel a felnőtt lakosság mintegy 60 százalékát érinti. A koronavírus-járvány még inkább rontott ezen a statisztikán, a magyarok testsúlya két év alatt átlagosan 4-5 kilóval gyarapodott.

Szerinte az alkoholfogyasztással is probléma van. Nem az a gond, hogy egyszer-egyszer berúgunk, hanem hogy életérzéshez kötjük.

A jól ismert sörreklámot hozta fel példának, amelyben fiatalok egy panorámás lakás teraszán bontják fel az italukat, miközben rálátnak a Citadellára. Zacher megjegyezte: az alkoholfogyasztás nem elítélendő, a mértékre kellene mindenkinek nagyon odafigyelnie.

A beszélgetésben szóba került a koronavírus-járvány, annak hatásai és következményei, valamint az egészségügyi dolgozókra nehezedő nyomás is. Zacher Gábor úgy véli, ha hat héttel tovább tartott volna a koronavírus-járvány, akkor összerogyott volna

Kapcsolódó cikkek