Zacher Gábor szerint nem jelent akkora problémát az Elf Bar

Megosztás

Én nem látom az Elf Bart akkora problémának – mondta a manórúdnak is nevezett Elf Barról az ismert toxikológus, Zacher Gábor egy nemrég vele készült interjúban. A szakember szerint mivel még mindig nem tudjuk hogy pontosan mit tartalmaz ez a dohánytermék, ezért nem is tudjuk pontosan felmérni a káros egészségügyi hatásait.                                                                                                                                          

„Az Elf Barral egyetlen baj van, hogy jó. És innentől kezdve baromi nehéz olyan mondatokat kitalálni, amik hathatósak lehetnek a 10-12 éves gyerekek körében. A cigarettánál legalább tudtuk azt mondani, hogy büdös leszel tőle, de itt ez sem működik. A törvény egyértelműen rendelkezik róla, de egy megelőzés kapcsán nehéz dolgunk van. Gyerekek esetén ne a tiltással operáljunk, hanem magyarázzuk el, hogy mit okozhat” – fogalmazott Zacher Gábor.

A Z-generáció, azaz a 13-27 évesek körében a legnépszerűbb ez az új típusú, 2 vagy 5 százalékos nikotintartalmú dohánytermék és ezen semmi meglepő nincs. Színes, illatos, bájos és változatos, ráadásul finom is. Az eldobható elektromos cigaretta ízei akárcsak egy cukrászda kínálata: émelyítő és végtelen. Jeges vattacukor, Eperfagyi, Kókuszos sárgadinnye, Pink limonádé, Dinnyés citrom. Szemet gyönyörködtető színek, frissítőnek ható ízvariációk; dohányos legyen a talpán, aki ellen tud állni a kísértésnek. És a szakemberek szerint a legfőbb probléma, hogy nem csupán a dohányosokat csábítja el a divatos gőz, sőt. A hírverésnek és a csomagolásnak köszönhetően a klasszikus cigarettától ódzkodók is csillogó szemmel emelik szájukhoz az Elf Bart.

A gyakorikérdések.hu egy leginkább tizenévesek által látogatott országos fórum, ahol név nélkül bárki bármilyen kérdést feltehet. Az oldal dohányzás kategóriájának legnépszerűbb témája a manórúd. A felhasználók tapasztalatot cserélnek, ízeket ajánlanak egymásnak és megoldást keresnek az egyébként eldobható e-cigaretta újratöltésére.  Mindeközben hivatalosan Magyarországon nem forgalmazható az Elf Bar, a NAV június közepén jelentette be, hogy átfogó akciót indít a dohánytermék árusítói ellen. Akkor Tóth Márk pénzügyőrezredes, a NAV Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatóságának igazgatója elmondta: nemcsak a kereskedelme, de az Elf Bar birtoklása, külföldről saját célra történő rendelése is törvényellenes, mivel a jogszabály azoknak a termékeknek a tartását, beszerzését is büntetni rendeli, amelyek a jövedéki adó hatálya alá tartoznának.

Mindeközben Amerikában, az Elf Barhoz hasonló Juul már 2019 óta nem forgalmazhatja gyümölcs ízű termékeit, mivel ijesztő méreteket kezdett ölteni a kisiskolások függősége és a folyamat visszafordíthatatlan: tinik milliói nőnek fel nikotinfüggőként.

Kapcsolódó cikkek