A magánorvosok összefognak az ellen, hogy a kormány kötelezően visszarángassa őket a közellátásba

Megosztás

Orbán Viktorék mostanában nyilvánosságra került terve teljesen felháborítja a magánszférában dolgozó orvosokat, miszerint állami intézményekben köteleznék őket egy meghatározott óraszámban arra, hogy állami intézményekben töltsék az idejüket és gyógyítsanak. Ez újabb hatalmas külföldre vándorlási, illetve végleg nyugdíjba vonulási hullámot indítana el.

Semmi szín alatt nem akarnak beletörődni abba, hogy dróton rángassa őket a Fidesz-kormány.

Az Orbán-kormány terve, amely szerint állami intézményekben kötelezték volna gyógyításra a magánorvosokat, azt is elérte, hogy a magánorvosok elkezdjenek „szerveződni” – írja a Népszava. A szerveződés ebben az esetben azt jelenti, hogy megalakult a Magánorvosok az egészségügyért Facebook-csoport, amely már állásfoglalást is közzétett.

Ebben arról írnak, hogy elfogadhatatlan számukra, hogy a szakmai továbbképzésük gyakorlati idejére a magánorvosokat szolgálati jogviszonyba és közfinanszírozott intézménybe kényszerítsék. Mint írják, az egészségügyi szolgálati jogviszony bevezetésekor több ezer egészségügyi dolgozó elhagyta az állami egészségügyet.

Szerintük ha a kormány alkalmazza a tervezett szabályt, úgy szerintük a most még magánszférában dolgozó orvosok jelentős része is abbahagyja és külföldön folytatja, vagy a nyugdíjat választja, ami tovább súlyosbítaná az amúgy is fennálló munkaerőhiányt.

„Ha az orvoshiány enyhítése a cél, akkor olyan feltételeket kellene teremteni, hogy a gyógyítók önként menjenek vissza. Például el kéne törölni a jogviszonnyal kapcsolatos szabályokat, azokat be sem kellett volna vezetni. De ha már megtörtént, korrigálni kellene ezt a téves döntést. Továbbá eltörölni a vezényelhetőséget és visszaadni a közalkalmazotti védett státuszt. De az is elfogadhatatlan, hogy valamilyen nem pontosan körülírt minőségi értékelés alapján 20 százalékot levonhassanak a bérekből. Ilyen rendszer Európában sehol nem működik” – mondta a lapnak Fried Zoltán orvos.

Már most várhatjuk, mikor kezdi a kormánymédia a magánorvosok ellen izzítani a magyar embereket, ahogy azt a pedagógusok ellen is megteszi már jó ideje. Aki fel meri emelni szavát Orbánék egyre borzalmasabb és élhetetlenebb rendszere ellen, abból gyorsan ellenséget csinál a közmédia vezetésével az összes fideszközeli sajtóorgánum. Heteken belül a magánorvosok is “ballibsi csőcselék” lesznek, akiket Gyurcsány és a baloldal politikai okokból irányít?

Kapcsolódó cikkek