Go, Trabi, go! Meghúzatták a német autópályán, egészen a végsebességig – videó

Megosztás

A kétszázzal száguldó autók között az igazi csodát egy Trabant 601-es jelent, pláne Németországban. Most egy pontosan 50 évvel ezelőtt készült példányt húzattak meg a sztrádán, amennyire csak bírta a 26 lóerős szörnyeteg. Életkorához képest nem is vallott szégyent a keletnémet népautó.

A NoSpeedLimitGermany YouTube csatorna leginkább arról ismeretes, hogy hétköznapi autók végsebességét teszteli az Autobahn sebességkorlátozásoktól mentes szakaszain – írja az Alapjarat.hu. Ettől némiképp eltér például az AutoTopNL csatorna, ahol jellemzően nagyon erős szupersportautóknak nyomják ki a szemét, az esetek többségében 320 km/óra feletti végsebességgel.

Ebben a videóban azonban egy, a magyar autósok számára is nagyon kedves modellt vittek fel a német autópályára: egy 1972-es Trabant 601 kombit. A 26 lóerős, 54 Nm leadására képes pöfögő szép állapotban van, így volt némi esély arra, hogy a 120 km/óráig skálázott sebességmérő végéig eljusson.

A kormányváltós géppel esős időben haladt a videó készítője a hang pedig sokakban nosztalgikus élményeket kelt. Tisztességgel küzd a kis Trabi, hogy felvegye az autópálya ritmusát, eleinte azonban sűrűbb forgalomban halad, bár ez sem gátolta abban, hogy elérje végsebességét.

Végül 108-109 km/óra volt a csúcs a műszerfal szerint, olykor még a legbelső sávba is bemerészkedett vele a sofőr. Több teherautót is megelőzött, sőt személyautókat is, így nem lehet azt mondani, hogy szégyenben maradt a 601-es.

Ha visszagondolunk az 1972-es magyarországi úthálózatra, nem mondhatjuk azt, hogy olyan nagyon sokat veszítettünk volna a Trabant alacsony végsebessége miatt. Ma már inkább nosztalgiát hoz a szívekbe.

Trabant 601 Kombi 26 PS Top Speed Drive On German Autobahn No Speed Limit POV

1972 Trabant 601 Kombi Universal 19.1 kW/26 PS 54 Nm 594.5 ccm 47.000 km No Speedlimit Top Speed Drive POV on German Autobahn / Deutsche Autobahn. Hello my Friend! Make authentic driving great again! That is my motto. I am a german car driver with 20 + years of driving experience and as you could have guessed: I love cars.

Kapcsolódó cikkek