Botrány Egerben: a Tarna vizét kiszivattyúzó borászatot hiába tiltották ki a városból, mégis ott lesz egy fontos eseményen – a polgármester is megszólalt

Megosztás

Augusztusban példaértékű döntést hozott Eger képviselőtestülete, amikor kitiltott egy pincészetet a városból, mivel eltorlaszolták a Tarna medrét és kiszivattyúzták a vizét. Korábban a folyó hazánk egyik legnagyobb mellékfolyója volt, manapság viszont a kiszáradás veszélye fenyegeti, így az ehhez hasonló gazdasági érdekű, ám felettébb környezetkárosító manőverek miatt vészhelyzet állhat elő az érintett terület élővilágában.

A Blikk.hu tudomására jutott, hogy a Heves megye székhelyéről kitiltott borászat mindezek ellenére részt vesz az idei Egri Borszalon rendezvényén, amelyre a városban kerül sor december 29-én, csütörtök délután 18.00 órától.

Az esettel kapcsolatban felkeresték Eger polgármesterét, Mirkóczky Ádámot, aki tudomásukra hozta, pont a telefonhívásuk előtt beszélt az esemény szervezőivel, akik azt állították, nem értesültek a közgyűlési határozatról, ezt hozzájuk senki nem juttatta el.

Mirkóczky nem véleményezte a hallottakat, de annyit hozzáfűzött, augusztusban elég nagy port kavart országosan az ügy ahhoz, hogy egy ilyen vállalkozás képviselőihez is eljusson a hír.

A városvezető úgy fogalmazott az előbbi beszélgetésről, mintha a csapat keresné a kiskaput, hadd ne tegyék ki a pincészetet az utolsó pillanatban, hiszen a polgármesternek azt mondták, maga a program nem kizárólag az egri borokról szól, hanem az egész régió borászatait felvonultatja – ennek értelmében pedig a rendelet, amely Egerre vonatkozik – nem feltétlenül vehető kötelezőnek az esetben.

“Ez már jogi csűrés-csavarás, hogy mi az egri rendezvény, ami Egerben van, de nem egriek a szervezők” – véli a helyi politikus, aki szerint a szervezők valószínű, ebbe nem gondoltak bele, eszükben sem voltak a nyári viszontagságok, utólag viszont keresik a megoldást, mivel kellemetlenné vált a helyzet.

Ennek a jövőben sajnos nem lehet sok következménye, mivel a közgyűlési döntés szankciókat nem írt elő. Esetleg annyit lehet – tette hozzá Mirkóczky -, hogy majd pontosítják a részleteket.

Én azt gondolom, hogy ennek a közgyűlési döntésnek leginkább figyelemfelhívó ereje volt. És ez meg is volt” – véleményezte a polgármester.

Mirkóczky Ádám természetesen ezek után nem hajlandó elmenni az eseményre, nem él a meghívással ő sem és a város vezetői sem, mi több, a képviselők többsége is feltehetően egyetért az ő személyes véleményével:

“Megdöbbenéssel láttam a kiállító borászok listáján a Tóth és Tóth borászatot, hiszen született egy közgyűlési döntés. Szerintem nem csak a közgyűlési döntés miatt, hanem morálisan is nagyon hibásan jár el a borásztársadalom, ha ők azonosulnak egy ilyen cselekmény elkövetőivel. Nyilvánvalóan, ennek ellenére ők ezt megtehetik, szívük joga. Rá lehet húzni, hogy ez nem kimondottan egri rendezvény, hanem az egész borvidéknek a szervezése. Én ezt megértem, viszont én ezzel nem tudok azonosulni, meg a városvezetés sem, és szerintem a képviselők többsége sem. Én csak a magam és a városvezetés nevében tudok nyilatkozni, hogy ezen apropó okán nem veszünk részt a borszalonon.” – mondta Eger város polgármestere a Blikk megkeresésére.

Forrás: Blikk.hu

Kapcsolódó cikkek