Törökszentmiklóson mentett életet a szénmonoxid-érzékelő

Megosztás

Bejelzett a szén-monoxid érzékelő csütörtök délután Törökszentmiklóson, egy Vörösmarty utcai családi ház konyhájában – olvasható a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Katasztrófavédelem honlapján.

Az eset idején egy gázkonvektor és egy gáztűzhely működött az ingatlanban, de az érzékelőnek köszönhetően a lakók azonnal megkezdhették a szellőztetést és nem szenvedtek mérgezést.

A város önkormányzati tűzoltói kiérkezve visszaállították a jelzéskor fennálló állapotokat, és műszerükkel ki is mutatták a szén-monoxid emelkedő koncentrációját, ezért értesítették a gázszolgáltatót.

Mint a katasztrófavédelem írja: ez az eset is rávilágít arra, mennyire fontos, hogy az ingatlanokban legyen szén-monoxid-érzékelő. Egy ilyen, néhány ezer forintért megvásárolható készülék hosszú évekre garantálja otthonunk biztonságát. Sokat tehetünk a hasonló esetek megelőzéséért, ha legalább évente felülvizsgáltatjuk a fűtőberendezéseinket szakemberrel. Emellett javasolt rendszeresen ellenőriztetni a kéményeket, a katasztrófavédelem térítésmentesen végzi ezt a munkát a megye valamennyi településén, a családi házak tulajdonosainak azonban ezt kérni kell. A gázkészülékek kéményét javasolt kétévente átvizsgáltatni.

Kapcsolódó cikkek