75 éves a Karcagi Kutatóintézet

Megosztás

Idén 75 éves a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Karcagi Kutatóintézete, mely alkalomról konferencián emlékeztek meg.

A Karcagi Kutatóintézet egyike azoknak a hagyományos tájintézeteknek, amelyek több emberöltő óta szolgálják a magyar agrár- és élelmiszer-gazdaságot. Környezetének sajátossága, hogy a gazdálkodás, az állattartás és növénytermesztés hagyományai a Nagykunság több száz éves identitásában gyökereznek, írja a karcaghír.hu.

A konferencián dr. Gyuricza Csaba rektor szólt arról, hogy a Karcagi Kutatóintézet 2021-ben integrálódott be az akkor megalakuló Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetembe.
– Ezzel része lett annak a sokoldalú és erős kutatóhálózatnak, amely az öt campus mellett a korábbi Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ tizenegy kutatóintézetét és több gazdasági társaságát is tömöríti. Ez a gyakorlati kutatási háttér színe javát magába foglaló intézményrendszer egységbe kovácsolta a magyar agrár felsőoktatást és kutatást. Ezzel együtt azonban csak a szükséges mértékben centralizál, és erősíteni kívánja az olyan kiváló vidéki kutatási műhelyeket mint a Karcagi Kutatóintézet – fogalmazott a rektor.


A karcagi kutatók tevékenysége valóban rendkívül fontos, munkájuknak köszönhetően ismerhették meg a térségi termelők hogyan kell gazdálkodni a szikes talajokon. Az alkalmazkodás megmutatkozott a talajművelésben és a fajták nemesítésében is.

Szepesi Tibor, Karcag város polgármestere köszöntőjében szintén azt hangsúlyozta, hogy a folyton változó agrár körülmények mellett az intézetben születő eredményekre egyre nagyobb szükség van.
– Nem mindegy milyen vetőmagot, milyen talajba vetünk, azt mennyit kell öntözni, milyen termést hoz, és milyen minőségben kerül az asztalunkra vagy állataink elé. A karcagi szakemberek ezen a téren igen magas minőséget tudnak felmutatni, eredményeik pedig világhírűvé tették az itteni kutatóbázist – fogalmazott a városvezető, aki szerint a karcagi kutatók tevékenysége kiemelkedő és rendkívül fontos, az intézetben születő eredményekre egyre nagyobb szükség van a változó agrár körülmények és a felgyorsuló urbanizációs folyamatok közepette. Gratulálok az intézet eredményeihez, amelyek világhírűvé tették a kutatóbázist. Önkormányzatunk nevében, a jeles évforduló alkalmából a mai napon egy nyomtatót adtam át az intézet igazgatójának – jelentette be a városvezető.

A Karcagi Kutatóintézet 75 éves évfordulójára egy jubileumi kiadvány is készült, amely tanulmányai bemutatják a Földművelési és Vidékfejlesztési Osztály, a Növénynemesítési és Fajtafenntartási Osztály, a Juhászati és Gyepgazdálkodási Osztály, valamint a Központi Laboratórium időszerű munkáit, amelyek eredményei a gyakorlatba is átültethetők.

kép forrása: Karcag Televízió

Kapcsolódó cikkek