Ismét arcul csapták a napelemeseket, megint elvett tőlük valamit a kormány

Megosztás

Ha valaki azt gondolta volna, hogy a saját kis erőművel legalább biztosan megoldódtak a gondjai és őket nem érintik a kormány napelemes megszorításai, csalódni fog. De nagyon is érintik és a szaldó megvonása sem csak azokra vonatkozik, akik eddig úgy gondolták, hanem mindenkire.

A napelemes visszatáplálás felfüggesztése után alig pár héttel újabb rossz hír sokkolta a hazai megújulós szakmát és a háztartási méretű kiserőművekbe (hmke) beruházó családokat. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) novemberi rendelete értelmében ugyanis

2024-től a napelemesek közül senkinek nem lesz elérhető az éves szaldóelszámolás.

Azt, hogy valamilyen formában kivezetik az éves szaldót, évek óta nyilvános információ, ám a pontos konstrukció nem volt ismert – sőt, tulajdonképpen még most sem az, ugyanis a MEKH rendeletének több pontját nehezen értelmezhetőnek tartják a szereplők. Amit viszont lehet tudni, az nem éppen abba az irányba mutat, amire mindenki számított. A jövőben rengeteg háztartásnak kell majd újraszámolnia napelemes beruházása megtérülését, és újabb eszközök beszerzésére lehet szüksége ahhoz, hogy rendesen ki tudja használni a kiépített rendszerét.

Az éves szaldó betöltötte a célját, mennie kell

Az éves szaldó kivezetése önmagában se nem új, se nem meglepő vagy igazságtalan lépés az állam részéről, sőt, ahogy azt az MEKH is hangsúlyozta a Telexnek küldött válaszában, uniós irányelvek írják elő az elmozdulást ebbe az irányba. Ez az elszámolás ugyanis hosszú távon „túl kedvező” volt a napelemeseknek, pontosan ez is volt a lényege: így kívánták felpörgetni a hmke-beruházásokat Európa-szerte azáltal, hogy az éves szaldó rendszerében nagyon megérte napelemeket telepíteni.

Magyarországon is bejött a recept, a háztartási méretű erőművek beépített teljesítőképessége 2022. október elejére 1388 MW-ra, darabszámuk pedig 160 ezer fölé emelkedett. A kapacitás ilyen mértékű (a tervezettnél nagyobb) megugrása, és ezzel párhuzamosan a rendszer fejlesztésének elmaradása a termelési csúcsidőszakokban helyenként már a hálózati stabilitást veszélyeztette a rengeteg visszatáplált energia miatt – a hivatalos indoklás szerint emiatt kapcsolják ki ideiglenesen a visszatáplálás lehetőségét Magyarországon, habár szakmai vélemények szerint az biztosan nem igaz, hogy az ország teljes területén jelentkezett volna ez a probléma.

Az éves szaldóelszámolás egyrészt csak a háztartási napelem-boom egyik okaként kapcsolódik ide. Másfelől viszont ennek kivezetésével

a napelemesek, a napelemben gondolkodók és a napelemes ágazat cégei pár héten belül már a második olyan intézkedést kapják a nyakukba, amely jelentősen rontja a pozíciójukat.

Ráadásul míg az árambetáplálás tiltása csak az új hmke-kre, és csak ideiglenesen vonatkozik majd, a 2024-től életbe lépő új elszámolási rendszerrel azok is rosszabbul járnak, akik a korábbi kommunikáció és a külföldi gyakorlat alapján erre egyáltalán nem számíthattak. További részletek a Telex cikkében olvashatók.

Kapcsolódó cikkek