“A mai vétó a magyar külpolitika korábban még nem látott mélypontjának tekinthető”

Megosztás

Rendkívül kellemetlen az ország megítélését illetően, hogy hazánk megvétózta az Ukrajnának nyújtandó segélyt. Ráadásul túl nagy hatása sem lesz, mert az EU megtalálja majd a módját, hogy a támogatást eljuttathassa olyan módon keleti szomszédunknak, amihez már nem kell minden tagállam egyetértése.

Mintha Magyarország jelenlegi fideszes vezetői szándékosan játszanának a tűzzel, hogy előbb-utóbb elfogyjon az EU türelme.

„A mai vétó a magyar külpolitika jelentős, korábban nem látott mélypontjának tekinthető”, írja Facebook-posztjában Rácz András. Az Oroszország-szakértő szerint több súlyos probléma is van a magyar kormány keddi vétójával, többek közt az, hogy

  • „nem elég erős. Ez a vétó ugyanis valójában nem fogja megakadályozni, hogy Ukrajna uniós pénzhez jusson. Az EU meg fogja találni a megoldást, hogy kölcsönt nyújtson Ukrajnának olyan módon, amihez nem kell minden tagállam egyetértése, tehát nem is lehet megvétózni.”
  • Illetve az, hogy a vétó nem egy elegáns eszköz, és ritkán marad következmények nélkül.

„Harmadrészt, ez a vétó erkölcsileg teljesen vállalhatatlan. Egyszerre nehezíti az ukránok sorsát (hiszen lassabban jutnak majd pénzhez) és nehezíti a többi uniós tagállam dolgát (hiszen a új, kormányközi alapú hitel biztosan bonyolultabb és jó eséllyel valamivel drágább is lesz).”

– írja. (via 444.hu)

Kapcsolódó cikkek