Csúszik a döntés a 3000 milliárd forintos uniós forrás befagyasztásáról

Megosztás

A Népszava brüsszeli tudósítójának értesülései szerint az eredeti tervekkel ellentétben az európai uniós tagállamok pénzügyminiszterei december 6-i brüsszeli ülésükön várhatóan mégsem szavaznak a Magyarországnak járó felzárkóztatási támogatások egyharmadának – mintegy 3000 milliárd forintnak – a felfüggesztésére vonatkozó javaslatról.

Tehát ez azt jelentheti, hogy az Európai Unió Tanácsa mégsem dönt december 6-án a magyar jogállamisági (feltételességi vagy kondicionalitási) mechanizmus továbbléptetéséről a Népszava szerint.

A miniszterekből álló testületnek csütörtökön javasolta az Európai Bizottság, hogy függesszen fel mintegy 7,5 milliárd eurónyi (nagyjából 3000 milliárd forintnyi) felzárkóztatási támogatást, mert a magyar jogállamisági helyzet kockázatot jelent az uniós pénzek felhasználásánál. Az eljárás elsőként és eddig egyedüliként Magyarország ellen indult el idén áprilisban.

A kormány 17 vállalással próbálta megnyugtatni az Európai Bizottágot, és ezekről az uniós testület megállapította, hogy elvben, megfelelően végrehajtva kezelhetik a kifogásokat, de addig is szeptember 19-én javasolta három magyar operatív program 65 százalékának a felfüggesztését. Ez ér összesen körülbelül 3000 milliárd forintot.

Forrás: Népszava.hu, Telex.hu

Kapcsolódó cikkek