Megemelték a kommunális adót Túrkevén

Megosztás

Rendkívüli ülésen döntöttek arról Túrkevén, hogy felemelik a kommunális adót. Legutóbb ezt 2011-ben tették meg, azóta nem nyúltak hozzá.

Mint Sallai R. Benedek polgármester közölte, a magánszemélyek kommunális adójáról szóló önkormányzati rendelet 5 igen, 1 nem szavazattal fogadták el. 

A vezető szerint az adóemelésre szükség van, mert ebből finanszírozandók a közfeladatok. A város kommunális adójából 2022-ben ezidáig nem teljesen 20 millió forint befizetés érkezett az összes lakostól. 

Ezzel szemben idei évben a városi közutak fenntartására, kátyúzásra 27, belvízvédelmi feladatokra 14, településtisztasági feladatokra 28, közvilágításra 32 millió forintot volt kénytelen költeni. 

Ez utóbbi még nem tartalmazza a megemelkedő rezsiárakat.
A vezető hangsúlyozta, az utolsó kommunális adómérték meghatározása 2011. évben volt, amikor a városközpontban 10 ezer, azon kívüli ingatlanok esetében 8 ezer forintos éves adómérték lett meghatározva. 

2011-ben a minimálbér 78 ezer Ft volt, 2022-ben 167 ezer Ft. 

Az inflációt követő mértékkel most sem lehetett emelni (az 220% lett volna minimum a 2011-eshez képest). A most elfogadott rendelkezéssel a városközpontban 18 ezer, azon kívül 14.400 forint adómérték került megállapításra, ami éves adó, háztartásonként értendő és ezt is két részletben kell megfizetni. 

Sallai aláhúzta, felelőtlenség, hogy 2011. óta semmilyen formában nem került korrigálásra az adó összege, s még inkább felelőtlenség 2022. év végén megtenni azt, hogy nem támogatnak egy ilyen indítványt, miközben a város saját rezsiköltségének kifizetésére egyre inkább képtelen. 

Háztartásonként 8 ezer forintos emelés az önkormányzat számára 10 milliós bevételt jelent, ami még így is csak kb. egynegyede annak a hiányzó rezsiköltségnek, amire szüksége lenne az önkormányzatnak a biztonságos működéshez.

Képünkön Sallai R. Benedek polgármester egy korábbi testületi ülésen

Kapcsolódó cikkek