Gyarapodó örökségünk

Megosztás

A JNSZ Megyei Népművészeti Egyesület Miklósi Szövőköre évek óta sikeresen működik.

Az egyesület – a Csoóri Sándor Alap támogatásával – a törökszentmiklósi Kézműves Házban 2019 óta működteti a felnőttek körében igen népszerű szakkört.
A minapi szakköri foglalkozás fotói is bizonyítják, hogy egyre magabiztosabban, növekvő színvonalon készülnek a kereteken a textilek.
A szakkörvezető Molnár Jánosné Kóródi Borbála szövő népi iparművész, a népi játék és kismesterségek oktatója, a JNSZ Megyei Népművészeti Egyesület elnöke. 

Ugyancsak a népművészet háza tájáról szóló hír, hogy a kunszentmártoni volt úri kaszinó épülete nem csak belül, de kívül is megújult. Az önkormányzat bérbe adta a patinás, de igencsak elhanyagolt, lerobbant állapotban lévő épületet a Köttön Vezér Városvédő Egyesület számára. 

Az egyesület, Barna Gábor néprajzkutató professzor vezetésével, rendbe hozatta és egy emlékhelyet alakított ki az utcára néző teremben. A Meghurcoltak című állandó kiállítás már itt látható.

Csodaszép alkotások láthatók Fotó: Kunszentmárton város önkormányzata Facebook

Az emlékhely mellett az egyesület időszaki kiállításokat is rendez. Már megnyílt egy újabb kiállítás Megújuló örökség címmel.  A bemutató a 150 éve született Bozsik Kálmán fazekas mesterre emlékezik és a 20 éves Csengedi Hímzőkör munkásságát idézi fel.

Niytókép: JNSZ Megyei Népművészeti Egyesület Facebook

Kapcsolódó cikkek