Nem indul a testület feloszlatásának kezdeményezője az időközi választáson Jászberényben

Megosztás

Tévedtem. Elnézést kérek! – ezzel kezdte nyílt levelét Gedei József, a jászberényi DK önkormányzati tagja.

Tőle indult a kezdeményezés, hogy oszlassa fel magát a helyi önkormányzati képviselő-testület, ami mögé beállt a Fidesz is. Így már feloszolhatott volna a testület, de csak volna, mert végül a Fidesz kihátrált saját javaslata mögül és nem szavazta meg az oszlatást, nem volt elég bátor hozzá. Ezt csak az egyik frakciótag, Szabó Tamás tette meg.

Az ellenzék képviselői, azaz a Közösen Jászberényért Egyesület tagjai, akiket sokáig vádoltak azzal, hogy csak blöfföltek, amikor közölték, támogatják a feloszlatást, végül mind meg is szavazták. Így akik nem is kezdeményezték, az ő támogatásukkal lehet most új választás Jászberényben.

Most azonban váratlan fordulat történt. Mikor már mindenki azt gondolta, hogy összeborult a Fidesz és a DK, mikor már mindenki arra gondolt, hogy mit kaphatott ezért az egészért a Fidesztől Gedei, akkor most Gedei közölte, hogy nem indul az időközi önkormányzati választáson.

Mint írta, a feloszlásról szóló vita jegyzőkönyve olvasható Jászberény honlapján, amelyből szóbeli indokolását, véleményét csatolta bejegyzése alá, hogy lássák, akik szeretnék, milyen okokból javasolta a döntés lehetőségét .Hozzátette, mondatai nem teljesek. Sok minden kimaradt belőle abból a közel három évből, amelyet alpolgármesterként és képviselőként végzett.

Egy lényeges dolgot azonban közölt. Azt, hogy ő és a DK helyi szervezete a kezdeti ellenállás után miért nyugodtak bele 2019 évben Budai Lóránt polgármester jelöltségébe és miért támogatták. Az ok most szerinte egyszerűnek látszik. Az ország az ellenzék összefogását követelte, szerinte Budai pedig azt ígérte, hogy a közösen elfogadott program alapján, velük együtt dolgozik majd a városért. Gedei úgy vélte, nem így lett! Szerinte az ellenzék összefogása önmagában nem garancia a jó és demokratikus politizálásra, ahogyan Budai ígérete sem a választási programjuk közös megvalósítására.

Levelében elnézést kér azért, hogy nem volt elég nyakas jász megakadályozni azt, ami már akkor felsejlett és tévedett abban, hogy a Közösen Jászberényért Egyesület pártdelegáltjai jobb önkormányzást tudnak adni Jászberénynek, mint az előző. Úgy vélte, nem tudtak.

A felelősség az övé is, ezért az időközi választáson sem polgármester-jelöltként, sem képviselő-jelöltként nem indul. Egyben közölte, igyekeznek tanulni hibáikból. Ezért Budai Lórántot nem ajánlják és nem támogatják szerintük rossz politikájának folytatásában.

Szerző: Tóth András; Fotók: Gedei Józse Facebook

Kapcsolódó cikkek