Feloszlatta magát a jászberényi képviselő-testület

Megosztás

Feloszlatta magát a jászberényi képviselő-testület a hétfő délutáni, rendkívüli ülésen.

A testület feloszlatását dr. Gedei József, a DK helyi erős embere is támogatta a fideszes képviselőkkel együtt. Gedei korábban alpolgármester, még korábban, még MSZP-s színekben pedig polgármester volt Jászberényben.

Gedei szerint a várost 2019 óta vezető jobbikos polgármester, Budai Lóránt alkalmatlan, és úgy látja, a város törvényellenesen működik, emiatt támogatta a képviselő-testület feloszlatását.

A 2019-es önkormányzati választás után a jászberényi képviselő-testületben az ellenzéki Közösen Jászberényért Egyesületnek 6 képviselője volt – a polgármester nélkül –, a Fidesznek szintén 6, a Mi Hazánknak 1. Az egyesület képviselői között egy DK-s, Gedei József volt. A testület feloszlatásáról szóló előterjesztést 8 igen szavazattal fogadták el.

A képviselő-testület feloszlása azt jelenti, hogy hamarosan időközi választást írnak ki, ahol a jászberényiek új képviselő-testületet és polgármestert választanak.

A feloszlatás egyik előzménye, hogy a tavaly alpolgármesteri tisztségéről lemondott DK-s politikus, Gedei József előterjesztését a feloszlatásra a testület rendes ülésén nem vette napirendre a polgármester. Ezután a Fidesz kezdeményezte rendkívüli ülés összehívását, amire 15 napja volt Budai Lórántnak, de nem tette, mert akkor az időközi választás pont karácsonykor lett volna.

Mivel a város vezetője nem tett eleget törvényi kötelezettségének, ezért a főispán, Berkó Attila fegyelmi eljárást kezdeményezett ellene, ami Budaira nézve akár súlyos következményekkel is járhat.

Közben ugyanerre a helyzetre reagált a Demokratikus Koalíció elnöksége is szombaton. Kijelentették:

Nincs kiegyezés a Fidesszel sem országosan, sem Jászberényben. Szövetségeseink cserbenhagyása árulás.

Nagy a káosz minden oldalon, a Fidesz mindent eldobva sürgetni próbálja az előválasztást, mivel karácsony környékén tudják motiválni (vagy lefizetni?) a szavazókat, míg a DK háza táján identitásvállság olvasható ki a helyi képviselők kapcsán.

Kapcsolódó cikkek