Tízből kilenc nő a tanácsadások után is kitart az abortusz mellett

Megosztás

Évek óta stabilan 89-92 százalékos azoknak a nőknek az aránya, akik kitartanak az abortusz mellett mindkét kötelező tanácsadás után – írja a G7.hu, amely közadatigénylés útján kérte ki az elmúlt öt évre vonatkozó adatokat Müller Cecília országos tiszti főorvostól. A lap szerint ez az arány független attól, hogy egyre fogy a bevatkozást kérő nők száma.

Emlékeztetnek, hogy bár az abortusszabályozás hazai jogi alapjai nem számítanak szélsőségesen szigorúnak, az azonban kemény korlátozó mechanizmusnak számít, hogy az abortuszt egyrészt nem finanszírozza a társadalombiztosítás (jelenleg 48 ezer forintba kerül), másrészt a nőknek kötelezően két tanácsadáson is részt kell venniük a védőnőnél.

A lap azért kérte ki az adatokat, hogy látni lehessen, milyen hatással vannak a művi terhességmegszakítást fontolgató nőkre a tanácsadások. Ezekből kiderül, hogy

  • a hazai terhességmegszakítások száma az utóbbi évtizedekben folyamatosan csökken;
  • az ezer élveszületésre eső 237 abortusszal az európai középmezőny elején van Magyarország;
  • az első tanácsadáson megjelenő nők 95 százaléka megjelenik a második tanácsadáson;
  • a második tanácsadáson megjelenő nők 90 százaléka megjelenik az abortuszon is.

A lap figyelmeztet, hogy az előbbi 5 majd a utóbbi 10 százalékban azok is benne vannak, akik kitartanak az abortusz mellett, de inkább külföldön végeztetik el, vagy időközben elvetélnek.

Kapcsolódó cikkek