Kiderült az igazság a cibaki Titanic túlélőkről

Megosztás

Az internetes oldalakon több cikk található a cibakházi Titanic túlélőkről: a szóbeszéd szerint Weress Zoltán és Baghy Irma is ott volt a huszadik század leghíresebb hajókatasztrófájánál. A Cibaki Hírek kiderítette a teljes igazságot és végleg eloszlatta a kételyeket.

Az eddigi információk szerint a Titanic katasztrófáját csupán néhány magyar élte túl: Cirbusz Géza egyetemi tanár, Horváth Dénes egyetemi hallgató, Reischl Mátyás, az egyik első osztályú étterem magyar pincére, a soproni Hoffer Lujza, a harmadosztályon utazó Kisik Antal és felesége, valamint a Veress házaspár. Dr. Weress Zoltán és felesége Baghy Irma.

1952 tavaszán, több osztályidegennek minősített fővárosi értelmiségivel együtt a Weress házaspárt is kitelepítette Rákosi ÁVO-ja Budapestről. A kitelepítésig egy budai villában éltek, de balatonfüredi villájukkal együtt azt is államosította a kommunista rezsim. A Baghy családnak Jász-Nagykun-Szolnok Megyében volt egy grófi birtoka -amit ma is Bagimajorként hívnak a helyiek- ezért választották nekik új lakhelyként Cibakházát, ahová több Baghyt is kitelepítettek. 1955-ben a Baghy család elhagyta még az országot is, ám Veress Zoltán és felesége maradtak Cibakházán.

A cibaki ház, ahol a Weress házaspár lakott, a mai napig lakható állapotban van, a helyiek csak “Titanic házként” emlegetik.

A cibaki kutatás során több levél, dokumentum is előkerült, amik bebizonyították, hogy a házaspár nem utazott a hírhedt hajón. Valóban túléltek egy hajótörést, de ez nem a Titanic 1912-es katasztrófája volt. A házaspár nagyon szeretett utazni, így sok helyen megfordultak.

Weress Zoltán egy 1957-ben írt levelében a ’30-as évek elején történt hajószerencsétlenséget említ, amikor a hajó egy sziklának ütközött, majd süllyedni kezdett. Ez volt a Monte-Cervantes nevű személyszállító gőzös, ahol az egyetlen áldozat a hajó kapitánya volt.

Egy másik nyom is arra utal, hogy a cibaki házaspár nem utazott a Titanicon: Dr. Lengyel Árpád volt az a magyar orvos, aki a luxusgőzös túlélőit vizsgálta és névsort is írt. A férj és a feleség neve nem szerepelt a listán.

Sok kérdésre még most sem tudjuk a választ, de az bizonyos, hogy a Weress házaspár nem utazott a 1912-ben elsüllyedt Titanicon.

A borítóképen a Baghy család

Kapcsolódó cikkek