Döbbenet: így (nem) tudósított a nagy tömeget megmozgató tüntetésről Szolnok kormánypárti napilapja

Megosztás

Ha bárkiben is kétségek merültek fel, hogy a kormányzati NER kezében levő lapok megpróbálják-e teljesen elbagatellizálni és kvázi elhallgatni a fővárosi és a szolnoki diákok és tanárok nagy tömeget megmozgató tiltakozását és tüntetését, elfelejtheti. A megyei lap szerint csak egy kis énekelgetős figyelemfelhívás volt, a tiltakozás és tüntetés szót véletlenül sem használva.

Mindezt úgy adagolva, mintha ez a Pedagógusok Világnapjának megünneplésének szólt volna. Érdemes elolvasni, hogyan tálalja a NER-média a szolnoki megmozdulást.

“A Pedagógusok Világnapján az ország több pontján figyelemfelhívó akciókat szerveztek az oktatási intézmények. Szolnokon kedden este közös gyertyagyújtásra és éneklésre invitálták azokat, akik együtt gondolkodnának a magyar közoktatás jövőjéről.

A megyeszékhelyen a három középiskola, a Verseghy Ferenc Gimnázium, a Varga Katalin Gimnázium, illetve a Széchenyi István Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium diákjai szerda reggel élőláncot alkottak a Tisza-parton, majd közösen elénekelték a Mi vagyunk a Grund című dalt” – írja a Szoljon.hu.

Amennyiben a propagandán kívül szeretnénk a valósággal is találkozni, olvassuk el, mekkora különbség a Szol24.hu tudósítása ugyanerről az eseményről, NEM elhallgatva éppen a lényeget:

“A budapesti Kölcsey Gimnáziumból kirúgott tanárok apropóján Szolnokon is demonstrációt tartottak a Széchenyi István Gimnázium, a Varga Katalin Gimnázium és a Verseghy Ferenc Gimnázium pedagógusai, diákok, szülők és az oktatás jövőjéért aggódó civilek. A kedden este fél 7-re meghirdetett eseményre közel 300-an gyűltek össze a Kossuth téren.

A közös gyertyagyújtást és a pedagógus tüntetések himnuszává vált Mi vagyunk a Grund című dal eléneklését követően a színpadra lépett egy fiatal pedagógus, aki felolvasta a közösen megfogalmazott, Kállai Máriának címzett nyílt levelet. Arra kérik a politikust, hogy országgyűlési képviselői jogával élve kezdeményezzen törvénymódosítási javaslatot, hogy a sztrájk újra alapjog és hatékony nyomásgyakorlási eszköz legyen a pedagógus munkavállalók számára is. Egyúttal emlékeztetik arra is, hogy politikai pályafutása előtt ő maga is hosszú évekig dolgozott tanárként.

Mi, pedagógusok, szeretnénk, ha a közoktatás jobbítása érdekében törvényes akciókat szervezhetnénk. Képviselő asszony morális tisztességében bízva kérjük, tegye meg, amire joga és a választópolgároktól felhatalmazása van: indítványozza a sztrájktörvény módosítását, hiszen a SZTRÁJK ALAPJOG.

-zárta beszédét az esemény szónoka.

Az esemény leginkább egy csendes, tábortüzes megemlékezésre hasonlított, de hozzá kell tenni, hogy az utóbbi években egyik társadalmi ügy sem szólított ennyi embert Szolnok utcáira. A leginkább diákokból álló tömeg a fél órás szolidaritási akciót követően elhagyta a helyszínt.

Október 5-én van a pedagógusok világnapja, ebből az alkalomból ma reggeltől a fővárosban egész napos tüntetésre lehet számítani. A szimpatizánsok élőlánccal, pedagógussztrájkkal és hídfoglalással állnak ki a tanárokért és a magyar közoktatásért.”

Hát kérem, így lehet a kormánymédia által egy teljesen alternatív világot felépíteni a Fidesz-szavazók számára, ahol a kommunikált híreknek alig van bármi közük a valósághoz.

Kapcsolódó cikkek