Cibakháza nem kényszerül drasztikus lépésekre, de a könyvtár sorsa kérdéses

Megosztás

A megnövekedett energiaárak szinte minden település önkormányzatát nehéz helyzetbe sodorták. Mindenki úgy spórol, ahogy tud. Cibakházán úgy néz ki, hogy nem lesz szükség drasztikus lépésekre, de a könyvtár sorsa így is kétséges.

Az árammal kapcsolatosan jó hír, hogy az előzetes várakozás tízszeres árához képest nagyjából háromszoros áron tudtuk lekötni a szolgáltatónál a jövő évi szükségletünket. Ez sem kevés, de ésszerű takarékoskodás mellett kigazdálkodhatónak látszik.

-olvasható a település honlapján. Cibakháza polgármestere a gázzal kapcsolatosan egyelőre nem tud kalkulálni, mert a gázszámla, amiből pontosan tudnának számolni, még mindig nem érkezett meg. Hegyes Zoltán szerint szigorú szabályozással az eddigi fogyasztott mennyiség 25 %-os csökkentésére lehet számítani.

A konkrét intézkedésekről a képviselő-testület fog dönteni, melynek eredményét ismertetni fogják a lakossággal.

Az a célunk, hogy a lakossági közszolgáltatások ne sérüljenek, a lakosságot kiszolgáló intézményeket minél kisebb mértékben érintsék az intézkedések.

-hangsúlyozta a településvezető.

Az egyik legjelentősebb problémát a könyvtár jelenti. A könyvek szakszerű tárolásának egyik feltétele a minimum 15-17°C hőmérséklet, ezalatt a könyveken páralecsapódás keletkezhet, és az átnyirkosodott könyvek meg is penészedhetnek. Ez azt jelenti, hogy a könyvtár fűtés nélküli bezárása nem kivitelezhető, mert a teljes gyűjtemény megsemmisülhet, fogalmazott Hegyes Zoltán.

borítókép forrása: Facebook

Kapcsolódó cikkek