A Fürdőszövetség az erősen takarékos működésről: Még mindig jobb, mint bezárni

Megosztás

A napokban olvashattuk, hogy a szolnoki mellett a martfűi termálfürdőt is rezsicsökkentett módba állították a hihetetlenül magas energiaárak miatt. Több más fürdőhely is követte ezt a mintát, mert képtelenség kigazdálkodni ezt az összeget, amennyit az energiaköltségek felemésztenek.

A Blikk.hu a Magyar Fürdőszövetség főtitkárát, Balogh Zoltánt kérdezte az események alakulásáról.

A magas rezsiárak miatt több szolgáltatását is korlátozza a Martfű Termal Spa, nem kapcsolják be a gyógymedencék masszázselemeit, az uszodatéri szaunát, a skandináv wellness jacuzzit, de büfés melegétkezés sem lesz. A többi fürdő is így készül a télre?

Jelenleg 117 tagunk van, és mondhatom, ugyanez a döntés máshol is, sőt, egyre több helyen és egyre gyakrabban előfordulhat. De még mindig jobb, mint bezárni.

Ennyire nehéz kigazdálkodni az energiadíjakat?

Olyan drasztikusan nőttek nem is csak az energiaárak, hanem a beszállítói díjak, a működtetéshez elengedhetetlen vegyszeranyagok árai – amiből rengeteget használnak a fürdők -, hogy azt már sima jegyáremeléssel az árakat nem lehet kompenzálni. A szolgáltatások csökkentése tűnik egyre inkább járható útnak.

Készüljenek tehát a minimumszolgáltatásokra a fürdőzők?

Hogy pontosan mire kell készülni, nehéz megmondani, minden fürdőhely egyénileg dönt majd erről. De biztosan mindenki tájékoztatni fog a honlapján.

Van, aki netán a bezáráson gondolkodik?

Nem hiszem, tömeges bezárástól biztosan nem kell tartani, sokan “egyszerűen” kevesebb medencét fognak működtetni, a nagy energiaigényű rendszereket nem fogják használni. A gyógyvizes szolgáltatások biztosan elérhetőek lesznek, hiszen nem akarjuk kirekeszteni a lakosságot, egyszerűen csak nem akarunk megfizethetetlenné válni. Ráadásul nem tudjuk, mi lesz, ha beüt egy újabb Covid-hullám.

További részletek a Blikk cikkében olvashatók.

Kapcsolódó cikkek