A feltöltőkártyás villanyórások helyzete jelentősen bonyolódik, a rendszer pedig könyörtelen

Megosztás

Rengetegen járnak rosszul, nem stimmel a matek, kiforratlan a rendszer és a tájékoztatás. Kész matekdolgozat kiszámolni, mit és hogyan lehet tenni rezsicsökkentett és hogy lehet tenni piaci áron.

Nehezen értelmezhető rendszer várja az amúgy is jellemzően nehéz helyzetben lévőket. Az E.ON ügyfelei jobban jártak, az eddigi információk szerint az övék könnyebben áttekinthető rendszer. Jelenleg 134 ezer otthonban van feltöltőkártyás villanyóra, hiszen sok főbérlő is él ezzel a lehetőséggel. A számok pedig várhatóan csak nőni fognak.

Alaposan megkavarta a “lakossági piaci ár” bevezetése a rezsiszámlákat. A fogyasztók döntő többségénél – nagyon leegyszerűsítve – egyértelmű a rendszer: ugyan napi elszámolás van a villany és a gáz esetében is, de az éves keret mértékéig (2535 kWh és 1728 köbméter) a rezsicsökkentett árat kell fizetni, az azon felüli fogyasztás után pedig a piacit.

Hogy ez miként csapódik le pontosan a számlákban, hamarosan kiderül. Van viszont 134 ezer olyan háztartás, ahol a villanyóra és 13 ezer, ahol a gázóra feltöltőkártyával működik. Nem csak a szegényebb sorban élőknél lehet ilyen a rendszer, több lakáskiadó így próbálja megakadályozni, hogy a bérlője óriási számlákat hagyjon maga után. Nem véletlen, hogy a HVG információi szerint a rezsinövelés bejelentése óta egyre több bérbeadó térne át az előre fizetős módszerre. Ők egészen eddig nem kaptak pontos tájékoztatást arról, mi történik velük.

További részletek a Hvg.hu cikkében olvashatók.

Kapcsolódó cikkek