Vízhiány elleni védekezési készültség – Szolnok ivóvízellátása biztosított

Megosztás

Szolnoknál -a környező településekkel együtt- közel 100 ezer ember ivóvizét biztosítják a folyóból. Ahogy erről már többször is írtunk, az Alföldön a legkritikusabb a helyzet, a Körösök vízgyűjtőjénél alig van víz. A vízügyesek összehangolt akciót indítottak, szerdán elrendelték a vízhiány elleni védekezési készültséget.

A 12 vízügyi igazgatóságból már 10 igazgatóság területén rendeltek el készültséget, és megkezdte a működését az Országos Műszaki Irányító Törzs is, melyet az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója irányít. Az igazgatóságok területén vízhiány kezelő körzetek vannak, ezek közül 18-ban már harmadfokú készültséget rendeltek el, ez a legmagasabb készültségi fokozat.

A hét elejétől folyamatosan egyeztetnek a vízügyi igazgatóságok, összehangoltan tervezik, és hajtják végre a beavatkozásokat, a készültséget szerdán rendelték el, Szolnoknál az ivóvíz miatt csütörtökön avatkoztak be.

A legfontosabb az ivóvízellátás biztosítása. Mivel Szolnok és a környező települések ellátása a Tiszából történik, az ivóvizet biztosító Víz- és Csatornaművek Koncessziós Zrt. a KÖTIVIZIG műszaki biztonsági szolgálatával közösen úszóműves szivattyúkat telepített a Tiszára, hogy a folyó további apadása esetén is biztosított legyen a térség ivóvízellátása. A mezőgazdasági célú víz kormányzásával kapcsolatban már korábban tettek lépéseket a vízügyesek.

Bár szerdától van hivatalosan készültség, már korábban is volt beavatkozás, hétfőn a Tiszából kormányozták a Körösökbe a vizet, mivel ilyenre még nem volt példa, kísérleti jelleggel próbálták a katasztrofális helyzetben levő békési területre vinni a vizet. A folyók apadása miatt jelenleg más forrásból próbálják biztosítani a mezőgazdasági célú vizet.

A Tisza-Körös völgyi Együttműködő Vízgazdálkodási rendszer működésének finomhangolása folyik, hogy az igény szerint vízmennyiséget biztosítani tudják. Jelenleg a területre a Tisza-tóból biztosítják a vizet a Tiszafüredi és a Nagykunsági főcsatornába, majd ez utóbbin keresztül a Hármas-Körösök vízgyűjtőjébe vezetik a vizet. Ez egy óriási munka, ráadásul, a vízigények drasztikusan megnövekedtek. Ezért is volt szükség az összehangolt öntözési menetrend kialakítására. Pénteken már a gazdákat arra figyelmeztette a vízügy, hogy fegyelmezetten tartsák be az előírt menetrendet, ellenkező esetben egymás elől veszik el a vizet. Az OMIT a Katasztrófavédelmi Igazgatóság közreműködését kérte az illegális vízkivételek felszámolásában.

A szakemberek fokozottan figyelik a Duna, a Velencei-tó és a Balaton állapotát is, mivel a forróság és az aszály határa lassan nyugat felé tolódik. A két tóval kapcsolatban azt megjegyzik, hogy valóban alacsony azok vízszintje, de ciklikusan ez előfordul, a Velencei-tó vízszintje pénteken még 4 cm-rel volt magasabb a valaha mért legalacsonyabb vízszintnél.

A rendkívüli aszályhelyzet miatt felállított Műszaki Irányító Törzs mindaddig működik, amíg a helyzet megkívánja.

Kapcsolódó cikkek