Ökológiai katasztrófa fenyeget Csépán

Megosztás

A rendkívüli hőség miatt egyre több hazai folyóról érkeznek aggasztó hírek. A Zagyva állapota elérte a kritikus szintet, ezért a környékbeli gazdák már nem használhatják korlátlanul a folyó vizét öntözésre. A Csépa és Csongrád közötti holtágakon sem biztató a helyzet, nemrégen a nádas lángra kapott és a part mindkét oldala leégett. A folyó szinte teljesen kiszáradt, akadnak területek, ahol 30-40 centiméterre apadt a víz.

A vízhiány jelentős halpusztuláshoz, környezeti károkhoz, ökológiai katasztrófához vezet. Védett állatok és élőhelyeik tűnnek el.

-számolt be a kialakult helyzetről Berkes Mihály, a Kinizsi Horgászegyesület elnöke.

A szoljon.hu információi szerint a fenntartónak kötelezettsége, hogy nullpontig – jelen esetben legalább negyven centiméterrel – feltöltse a holtágrendszert. Még 2006-ban kötött szerződést az akkori polgármester a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság illetékeseivel, hogy a szivornyázást tizenöt évre átvállalja a település. A szerződés lejárt, de fel is mondta a helyi vezetés, mivel sem anyagi lehetőségei, sem megfelelő eszközei nincsenek a munkához. A vízbeemeléshez már robbanómotorra lenne szükség. Most arra várunk, hogy a Kötivízig tegyen valamit – mondta a lapnak a horgászegyesület elnöke.

A hírportál megkereste az ügy kapcsán a vízügyi igazgatóság illetékeseit. Válaszukban azt írták: a csépai holtág (más néven Gyova-Mámai-Holt-Tisza) vízjogi üzemeltetési engedélye a helyi önkormányzat nevén van, aminek hatálya a Kötivízig nyilvántartása alapján 2017. július 31-én lejárt. Az önkormányzat az engedélyt nem kívánja meghosszabbítani, jelenleg a kérelmük a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Hatósági Osztályánál van.

Közleményükben több lehetőséget is felvázoltak a víz utánpótlásra. Magasabb tiszai vízállás esetén szivornyával, vagy úszóműves vízkivétellel lehetséges a víz pótlása, vagy pedig gravitációsan a Hármas-Körösből a Tőkefoki-zsilipen át a Máma-Tőkefoki-főcsatornán keresztül. A vízügyi igazgatóság azt is közölte, hogy az önkormányzattól jelenleg nem érkezett megkeresés a holtág vízpótlására, kizárólag a vízjogi üzemeltetési engedély megszüntetésére irányuló kérelem, melyet hatáskör hiányában átadtak a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Hatósági Osztályának.

Kapcsolódó cikkek