A nagykörűiek szerint a turisták nem tisztelik a Tiszát

Megosztás

A 19. századi Tisza szabályozás során a falu alatt olyan kanyarulat alakult ki, amely a Nagykörű alatt lévő partot építette. Ez az aranyló homokú part, ma a Közép-Tisza szakasz egyik legnagyobb homokstrandja, a szolnokiak és a környéken élők kedvelt úti célja.

A helyiek mégsem örülnek az évek óta tartó népszerűségnek, szerintük az idelátogatóknak köszönhető, hogy egyre szemetesebb a strand. A műanyag poharak, csikkek és zizegős csomagolóanyagok egy-egy kánikulai hétvége után szinte elborítják a homokos partot.

Kedves Vendég! Te ,aki idejössz a panel forróságából hűsíteni testedet a Tisza lágy hullámaiban. Te aki szétdobálod a parton azt a szemetet ,amit otthon gondosan 6 fajta kukába gyűjtögetsz. Te aki a part homokjába dugod az elszívott méregdrága cigarettádat. Te hozzád szólok most, úgy ahogy ez a fajta viselkedés mutatja a szintedet!

-kezdte felháborodott Facebook posztját egy helyi lakos és így folytatja:

A falusi turizmus nem erről szól. Tiszteld a helyet ahová érkezel!

A bejegyzés alatt számos hozzászólás van, melyek nagyrésze egyetért az írás tartalmával. Egyesek szerint a szülők hibája, hogy nem tanítják meg gyermekeiknek a szemétszedés fortélyait, míg mások jóval nyugodtabb hangnemben arról értekeznek, hogy ez egy általános jelenség, ahogyan az út szélén és az erdőben is van ember által hátrahagyott hulladék, úgy a nagykörűi strand sem lehet kivétel. Egyetlen hölgy akad, aki megvédi a városlakókat:

A strandon hitem szerint a helyiek közül is sokan hagynak maguk után hulladékot, az új játszótéren sem csak idegenek szemetelnek, az utcákon az év teljes időtartamában sem csak átutazók dobálnak szét hulladékot, és az ártéri erdőből tavaly kihordott 60 zsák mocsokság sem feltétlenül turisták műve volt.

Szerencsére mindig akad egy jótét lélek, aki belátja, hogy a passzivitásba burkolózó online tér sem oldhat meg minden problémát és a tettek mezejére lép:

3 db 120 literes, zöld színű kerekes kukát küldtem jó két hete az önkormányzatnak (ellenszolgáltatás nélkül) azzal, hogy azokat a strand, vagy a büfé környékén helyezzék el. Jól ismerve a környéket feltételezem, hogy bárki számára erőltető gyaloglás nélkül elérhető lett a szemétgyűjtő hely/ helyek.

Kapcsolódó cikkek