A mai naptól nincsenek meddőségi magánklinikák Magyarországon, tovább hosszabbodnak a várólisták

Megosztás

Aki pedig esetleg 45 éves is elmúlt már, netán túl van az öt alkalmon, el is vesztette minden lehetőségét. Marad a külföldi kezelés még inkább horror áron. Vajon ez hogyan szolgálja a több gyermek születésének fontosságát?

Az embriók sorsa sem teljesen világos jogilag az átszállítások után. Szövevényes ügy, ismét fideszes és állami szereplőkkel.

Egyéves huzavona után megpecsételődött a meddőségi magánklinikák sorsa Magyarországon. Bár a működésüket megtiltó törvény elfogadása után még reménykedtek benne, június 30-án a Reprosys Termékenységi Központ és Versys Clinics működési engedélye is hatályát vesztette. Korábban mindkét klinika felajánlotta magát megvételre az államnak, de egyikük sem kapott lehetőséget a további működésre. (Velük ellentétben a Róbert Károly Meddőségi Centrum Kft.-t megvásárolta az állam, így az továbbra is működhet.)

Ez azt jelenti, hogy

Magyarországon a mai naptól csak és kizárólag állami intézetekben lehet lombikbébi kezelésben részt venni.

A rengeteg páciens és a kevés orvos miatt a jövőben valószínűleg a jelenlegi több hónapnál is hosszabb várólistákra számíthatnak az érintett párok. Még rosszabbul járnak azok, akik már elmúltak 45 évesek, vagy már elhasználták a társadalombiztosítás által támogatott öt alkalmat – számukra már csak a külföldi klinikák maradtak.

További bizonytalanságot okozott, hogy a most bezárt klinikák pácienseinek fogalmuk sem volt, mi lesz a fagyasztott embrióikkal és ivarsejtjeikkel. Az egészségügyet az előző kormányzati ciklusban felügyelő Kásler Miklós korábbi emberierőforrás-miniszter ugyanis a tavaly szeptemberi, törvényben megszabott határidőre nem jelölte ki azt a közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatót, amely átveszi azokat.

Végül egy parlamenti írásbeli kérdésre válaszolva Rétvári Bence államtitkár fedte fel a titkot – de mint kiderült, az ő információja sem fedte teljesen a valóságot. A politikus azt írta, hogy az embriókat és az ivarsejteket az Észak-Közép-budai Centrum, új Szent János Kórház és szakrendelő számára kell átadni. A János kórházba ugyan valóban kerültek embriók, de csak egy részük – azok, melyeket a Versys klinikán tároltak.

Pintér Sándor belügyminiszter egyedi utasítása szerint a Reprosys Termékenységi Központban tárolt embriókat nem a János kórház, hanem a Sterilitas Egészségügyi Ellátó Kft. (vagyis a Dévai Intézet) köteles átvenni – írta honlapján a klinika. (A Dévai Intézet egyike azoknak a volt meddőségi magánklinikáknak, amelyeket néhány évvel ezelőtt államosított a kormány.)

További részletek a Hvg.hu cikkében olvashatók.

Kapcsolódó cikkek