Szolnokon is vigyázzunk a kérészekre, ráadásul elpusztításuk 150 ezres bírsággal is járhat

Megosztás

Egész Európában, de még Magyarországon belül is ritka fajnak számít, vigyázzunk a tiszavirágra. A napokban várható a rajzás a Tiszánál és néhány mellékfolyójánál.

Hazánk egyik védett rovarfaja a tiszavirág (Palingenia longicauda). A nagyméretű kérészfaj életének utolsó és legfontosabb napja a tiszavirágzás, amely páratlan jelenség. A kérészrajzás tehát nem más, mint e 8-12 centiméter hosszú rovar tömeges rajzása. Azért kel ki három év lárvaállapot után, hogy szaporodjon, és utána szinte azonnal elpusztuljon. A kérészek általában június közepe táján indulnak rövid útjukra. A kis élőlények igen érzékenyek a vizek tisztaságára, sajnos Európából a tiszavirág szinte teljesen eltűnt már. Ezért is fontos, hogy megtegyünk mindent azért, hogy nálunk továbbra is fennmaradjon ez a ritka kérészfaj. 

A védett egyedek állományára fokozott veszélyt jelent a horgászat céljából történő jogellenes elpusztítás, az állat gyűjtése, tekintettel arra, hogy e faj napjainkra csak a Tiszán, illetve egy-két mellékfolyóján (Körös) található meg. 

A jogszabály a tiszavirág természetvédelmi értékét 10.000 forintban állapította meg egyedenként.

  • A természet védelméről szóló törvény alapján tilos a védett állatfajok egyedének elpusztítása, illetve az élő és az elhullott egyedek gyűjtése is.
  • Szabálysértést követ el és százötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható az, aki védett élő szervezet egyedét jogellenesen elpusztítja.
  • Amennyiben az elkövető a rovarok telepét károsítja meg, ebben az esetben természetkárosítás bűncselekményt is elkövetheti, ugyanúgy akkor is, ha jelentős mennyiségű egyedet gyűjt.  
  • Szintén büntetőjogi kategória az is, ha a rajzásba az elkövető kisgéphajóval szándékosan belehajt, és megzavarja, elpusztítja a kérészeket.

A védett állatfaj egyedeinek gyűjtéséhez, befogásához, elejtéséhez, birtokban tartásához a felügyelőség engedélye szükséges.

A cselekmények megelőzése céljából a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság állománya az illetékességi területén folyamatos adatgyűjtést végez arra vonatkozóan, hogy mikor várható a kérészek tömeges rajzása. Ezen időszakban fokozott ellenőrzést végeznek a kapitányság illetékességi területén a természetvédelmi őrökkel, a polgárőrség vízi tagozatával és a halászati őrökkel.

A Tisza virágzása gyönyörű látványt nyújt. Vigyázzunk rá! Mindenki érdeke, hogy ez a Magyarországon is ritka állatfaj megmaradjon a következő generációnak is. (Police.hu)

Kapcsolódó cikkek