A szolnoki kórházban is akkora már az orvosok és az egészségügyi személyzet hiánya, hogy megáll az akut ellátás

Megosztás

Jól működő egészségügyi rendszerben ilyen nem fordulhatna elő, de aki az utóbbi években járt állami fenntartású kórházban, amire a TB feljogosítaná, az ingyenes ellátás vagy akadozik, vagy teljes mértékben le is áll időszakokra. És ez nem egyszeri jelenség, országos és számtalanszor ismétlődő. Ennyire lepusztult a szolnoki kórház ellátása is.

Ez pedig, azt jelenti, hogy bármikor, bárkivel előfordulhat, hogy a számára szükséges azonnali beavatkozást nem kapja meg időben, ezért vagy instant meghal, vagy maradandó egészségkárosodásokkal kénytelen tovább élni, amelyek egy működő rendszerben nem nagyon fordulhatnának elő.

Ma sem tud a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Hetényi Géza Kórház megfelelni az alapvető működési követelményének és a Stroke- és neurológiai ügyletet ellátni. Nem először történik ez meg a kórházzal kapcsolatban, hiszen csak ebben az évben így volt ez március 14-én, 26-án, 29-én, április 22-én, május 1-én, 20-án és a mai napon is és így lesz ez várhatóan a jövőben is. Hiszen minden egyes esetben a személyi feltételek átmeneti hiánya áll a határozatok indoklásában.

A stroke -ellenben a magyar közigazgatással- egy olyan betegség, ahol az idő rendkívül fontos szerepet játszik, ugyanis az esetek nagy részében minél előbb megkezdik a terápiát, annál nagyobb az esélye az akár maradványtünetek nélküli felgyógyulásnak is. Azonban bizonyos idő eltelte után már nem lehet megkezdeni a szükséges terápiát, így az érintett idegsejtek pusztulásra vannak ítélve. 

Ez pedig azt is jelenti, hogy bizonyos esetekben a megfelelő terápia megkezdésére nincs lehetőség, így ezen betegek számára gyakorlatilag nincs, vagy jelentősen korlátozott esélye a gyógyulásnak, legalábbis a Szolnoki Kórház ügyeleti idejében a jelzett napokon hétköznap 16 órától másnap reggel 8 óráig és hétvégén 24 órában. 

A szomorú tény az, hogy a Szolnoki Kórház és ebben az esetben az NNK is teljesen tisztességesen járt el, ugyanis a kórház nem próbálta meg elsumákolni a munkaerőhiányt, amit megoldani ezek szerint nem tud, hanem lejelentette, az NNK pedig ennek megfelelően kijelölte az ellátásra kötelezett intézményeket. 

A helyzet azonban még csak a kezdet, hiszen június 30-tól megszűnik a vállalkozó orvosok további alkalmazásának lehetősége, a szerződések ugyanis éppen addig érvényesek, és a nyár is jön, ezzel pedig a szabadságok is. Amely szabadságra az egészségügyi dolgozóknak igen komoly rekreációs szüksége van.  

De, amely következtében az elkövetkező hónapokban az egészségügyi ellátás tovább fog romlani, a várólisták hossza pedig növekedni, ami azt is jelenti, hogy a megelőzhető, vagy a kezelhető halálozás aránya, illetve a maradandó egészségkárosodások száma növekedni fog. (via 444.hu)

Kapcsolódó cikkek