Zacher: Aki 60 év fölöttiként és elhízottként kórházba került, szinte biztosan meghalt covidban

Megosztás

A szakember szerint a járvány is megmutatta, hogy az elhízás életveszélyes következményekkel járhat.

Magas vérnyomás, cukorbetegség – ez a két szó együtt vagy külön-külön, de rendre szerepel a koronavírusban elhunytak alapbetegségei között. Mindkét betegséget okozhatja az elhízás, amelyben Magyarország az élmezőnyhöz tartozik. A negyedik legelhízottabb nemzet vagyunk a világon – mondta Zacher Gábor az RTL Híradónak.

A toxikológus főorvos, aki jelenleg is a Hatvani Kórház sürgősségi osztályán dolgozik, azt mondja: a covidjárvány különösen rámutatott az elhízás veszélyeire.

„Azok a betegek, akik elhízottak, biztos, hogy rendelkeznek más egyéb betegségekkel is, cukorbetegség, magas vérnyomás, szívbetegség – ami nagyjából annyit jelentett, hogy ha egy 60 év fölötti elhízott, akinek ezek a betegségei jelen voltak az életében, bekerült koronavírus-fertőzéssel a kórházba, rossz állapotban, és lélegeztetőgépre került, gyakorlatilag szinte 100 százalékos valószínűséggel meghalt.”

A covid pedig csak rontott a helyzeten – mondják a Magyar Elhízástudományi Társaságnál. Nemzetközi kutatások szerint az emberek 35 százaléka hízott el a járvány alatt.

via RTL.hu

Kapcsolódó cikkek