“Tévedés volt” – nem számít pánikkeltésnek, hogy a MOL vezérigazgatója hamis képekkel riogatott

Megosztás

Hernádi Zsolt egy élő adásban sugárzott sajtótájékoztatón magyarázta, milyen szörnyűségeket művelnek az emberek a benzinpánik idején Magyarországon. Csak éppen az illusztrációként használt képekről derült ki fél nap alatt, hogy hamisak, nem is itthon készültek és nem is idén. De már nem is nyomoznak, tévedés volt, ennyi.

A Mol elnök-vezérigazgatója a március 10-ei kormányinfón lobogtatott képeket benzinnel töltött nejlonzacskókról, amelyekkel azt akarta nyomatékosítani, hogy néhányan már ilyen módon tankolnak Magyarországon. Ez volt az a sajtótájékoztató, ahol bejelentették, hogy korlátozzák a fuvarozóknak az árstoppolt benzin tankolását, valamint rémhírterjesztés miatt eljárást indítanak, ha bárki pánikot kelt az ellátással kapcsolatban. 

Szabó Szabolcs független országgyűlési képviselő fordult Polt Péterhez azzal a kérdéssel, hogy

  • Nem gondolja-e, hogy Hernádi Zsolt fenti eljárása alkalmas lehetett pánik keltésére?
  • Nem gondolja-e, hogy érdemes lenne megvizsgálni, hogy Hernádi Zsolt fenti eljárása megvalósította-e a rémhírterjesztés büntetőjogi tényállását?

A legfőbb ügyész a kérdést továbbította az illetékesekhez, de a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodája elutasította a feljelentést.

A Mol korábban már reagált a megjelent képre, miután kiderült, hogy azok Mexikóban készültek, és azt közölték, hogy rengeteg felvételt kaptak, és legnagyobb körültekintésük ellenére is bekerülhettek a kútjaik leterheltségét mutató illusztrációk közé olyanok, amelyek nem Magyarországon készültek, emiatt elnézést kérnek.

Kapcsolódó cikkek