Döntés: be kell vezetni az egynapos autópálya-matricát az egész EU-ban!

Megosztás

Az Európai Unió területén minden országnak kötelező bevezetnie az egynapos matricát. Nincs helye mérlegelésnek. A Jobbik már 2017-ben megpróbált erről javaslatot benyújtani a parlamentben, de nem meglepő módon a kormány azt is lesöpörte. Most viszont ez egy EU-döntés, kötelező érvényű.

Az Európai Parlament jóváhagyta az egynapos sztrádamatrica bevezetését az egész Európai Unióban – írja a Parameter.sk. A módosítást javasló képviselők a lap szerint ezt azzal indokolták, hogy értelmetlen dolog egyhetes vagy havi matricát vásároltatni az autósokkal akkor is, ha csak átutazóban vannak, és például csak fél órát használják az autópályát valamelyek országban.

Az egynapos sztrádamatricát minden országnak kötelezően be kell vezetnie.

Az európai törvényben akad néhány újdonság, emeli ki a Parameter.sk, például „a szennyező fizet” elvét alkalmazza, ami azt jelenti, hogy a sztrádamatrica ára attól is függ majd, hogy az autó mennyire környezetbarát.

A törvényt első körben a teherautókra vonatkozóan vezetik be, a legtöbbet azok fizetik majd, amelyek a legszennyezőbbek.

Hogy mindez mikortól történhet meg, az nem derül ki a cikkből.

Érdekesség: a Jobbik 2017-ben határozati javaslatot nyújtott be a parlamenthez az egynapos matricáról, nem meglepő módon hiába.

A Magyar Autóklub akkor közölte: nem ért egyet a személygépkocsik és a motorkerékpárok esetében a napi autópálya-matrica bevezetésével, mert azt a jelenleginél lényegesen drágább kilométer-arányos díj előszobájának tartja. (444.hu)

Kapcsolódó cikkek