Bekeményítettek a kötelező oltás ellen tiltakozókkal szemben, letartóztatások, jármű-elvontatások kezdődtek

Megosztás

A városokat megbénító lezárások felszámolását kezdték meg a hatóságok. Nem sikerült eredményt elérniük, de a résztvevők létszámáról ellentmondásos hírek érkeztek.

Az ottawai rendőrség elkezdte felszámolni a várost megbénító, Freedom Convoy néven elhíresült kamionos tüntetést: péntek estig legalább 100 tüntetők tartóztattak le a hatóságok és 21 járművet vontattak el, nagyrészt azokat, amelyek elállták Ottawa forgalmasabb utcáit, írja a Guardian. A rendőrség drónokat, páncélozott járműveket és lovas rendőröket is bevetett az akció során. A letartóztatott tüntetőket rongálással gyanúsítják.

A tüntetők kiszorítása közben egy rendőr könnyebben megsérült, a tüntetők oldaláról nem számoltak be ilyesmiről. Steve Bell, az ideiglenesen kinevezett ottawai rendőrkapitány azt mondta, hogy folytatják a tüntetők kiszorítását, reggeltől estig dolgoznak, hogy végleg felszámolják a blokádot. A több hete tartó tüntetések miatt korábban egész Ontario tartományban rendkívüli állapotot hirdettek.

A rendőrség már csütörtökön nyilvánvalóvá tette, hogy a közel 300 járműből – teherautókból, kamionokból és furgonokból – álló blokád felszámolására készül, mindenkit felszólítottak, hogy hagyja el a helyszínt. Még aznap őrizetben vették a kamionos tüntetés két főszervezőjét, Tamara Lichet és Chris Barbert. Pénteken a tüntetések másik két ismert arcát is őrizetbe vették. Pat Kinget aközben tartóztatták le, hogy a Facebookon élőben közvetítette az eseményeket. BJ Dichter azt üzente a tüntetőknek, hogy ideje hazamenniük, és arra kérte a hatóságokat, hogy engedjék meg nekik, hogy maguk vigyék el járműveiket.

A kanadai tüntetők elsősorban a járványügyi intézkedések és a Covid-oltások ellen tiltakoztak, de a célok között a kanadai kormány felosztása és Justin Trudeau elnök elzavarása is megjelent. (Telex.hu)

Kapcsolódó cikkek