Boldog István öröksége: több, korábban győztes jelöltet lecserélt Orbán, Jász-Nagykun-Szolnok megye is érintett

Megosztás

A korrupciós vádak egyik híres főszereplője, Boldog István hivatalosan saját döntése alapján nem indul már idén a választásokon, de amúgy sem engedte volna a miniszterelnök, mivel kimondva-kimondatlanul, Orbán Viktor személyesen dönt az egyes jelöltekről Magyarország minden egyes egyéni körzetében. De ki lett az utódja és mi a helyzet a többi helyen?

Budapest 2022-ben is az ellenzék fontos bástyája lehet, Karácsony Gergely legbelül azzal számol, hogy itt valamennyi egyéni választókerületet sikerül megnyerniük. Néhány, 2018-ban még egyéniben is szereplő csúcspolitikus visszavonása csak tovább erősítette azt a véleményt, hogy a 2019-es önkormányzati választások után a Fidesz „elengedte” a fővárost, ahol finoman szólva sem népszerű.

Budapest 3-as számú választókerületét (székhelye: XII. kerület) 2018-ban Gulyás Gergely vitte, majd a Miniszterelnökséget vezető miniszterként a kormány prominens tagja lett, ráadásul a kabinet egyik legismertebb arca a Kormányinfóknak köszönhetően. Helyette Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár indul, első számú ellenfele a momentumos Hajnal Miklós lesz. Ez a választókerület ígéri az egyik legszorosabb csatát.

Varga Mihály pénzügyminiszternek sem lesz egyéni mandátuma 2022-ben, Budapest 4-es számú választókerületében (székhelye: II. kerület) Gór Csaba önkormányzati képviselő a kormánypártok jelöltje. A hatpárti ellenzék a párbeszédes Tordai Bencét indítja.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője sem száll ringbe egyéniben április 3-án. Budapest 6-os számú választókerületében (székhelye: VIII. kerület) Sára Botondra, a fővárosi kormányhivatal vezetőjére vár a nehéz feladat, hogy legyőzze az újságíróból lett politikus Jámbor Andrást.

Simonka György 2018-ban hozta Békés megye 4-es számú választókerületét (székhelye: Orosháza), később költségvetési csalás megalapozott gyanúja miatt indult eljárás ellene. A választókerületben 2022-ben Erdős Norbert, az agrártárca élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára lesz a kormánypárti jelölt, az egyesült ellenzéket Szabó Ervin orosházi képviselő jeleníti meg a szavazólapon.

Négy évvel ezelőtt Boldog Istvánt választották Jász-Nagykun-Szolnok megye 4-es számú választókerületének (székhely: Törökszentmiklós) országgyűlési képviselőjévé. A politikus hivatali vesztegetés miatti súlyos büntetőügye 2020 végén indult, itt írtunk róla bővebben. Boldog István már 2021 decemberében – némileg viccesen, a család fontosságával érvelve – bejelentette, hogy nem indul a választáson. A Fidesz–KDNP logója mellett Herczeg Zsolt, mezőtúri polgármester neve fog szerepelni. Az ellenzék jelöltje a Jobbik országgyűlési képviselője, Csányi Tamás.

(Index.hu)

Kapcsolódó cikkek