Kutatás: Novák Katalint többen nem kedvelik, mint ahányan igen, egál közelében a Fidesz és az ellenzék meccse

Megosztás

Egyre kevesebb a bizonytalan szavazó, a többség pedig közvetlenül választana államfőt – többek között ez derül ki a Republikon Intézet friss felméréséből, amelyet elsőként a Telex.hu publikált.

A megkérdezettek 60 százaléka inkább közvetlen választással döntene a köztársasági elnök személyéről, és csupán 32 százalékuk gondolta úgy, hogy továbbra is a parlament dönthessen erről, 8 százalék pedig bizonytalan volt a kérdésben – mutat rá a felmérés.

A köztársasági elnöki szék várományosának, Novák Katalinnak az ismertségét és népszerűségét is vizsgálta a Republikon. A válaszadók 77 százaléka tudott valamilyen véleményt formálni a jelöltről, közülük 54 százalék nem kedveli, míg 46 százalék pozitívan nyilatkozott róla. Így kimondható, hogy Novák Katalin pártjának népszerűségi szintjét nem haladja meg, de nem is sorolható a kifejezetten népszerűtlen politikusok közé.

Mindeközben ismét egyre szorosabb a verseny az ellenzéki tömb és a kormánypártok között. Jelenleg a Fidesz-KDNP a teljes népesség körében 41 százalékot tudhat magáénak, még mögöttük alig egy százalékkal az Egységben Magyarországért néven futó, összefogott ellenzéki pártok közös eredményét lehet számba venni. A pártválasztók körében pedig mind a Fidesz-KDNP, mind az Egységben Magyarországért 47-47 százalékot szerezne, a Republikon januári felmérése szerint.

A két nagy induló mellett a Magyar Kétfarkú Kutyapárt a teljes népesség körében 3 százalékot kapna, a Mi Hazánk pedig a mérés alapján 2 százalékot. A pártválasztók körében mindkét formáció 3-3 százalékpontot ért el januárban.

A legjelentősebb változás az eddigiekhez képest, hogy komoly mértékben kezdtek el fogyni a bizonytalanok, számuk 24-ről 14 százalékra csökkent.

Forrás és további részletek: Telex.hu

Kapcsolódó cikkek