A szakértő szerint nem fog magától eltűnni a koronavírus

Megosztás

Boldogkői Zsolt azt is elképzelhetőnek tartja, hogy még az omikronnál erősebb virulens törzs is felbukkanhat.

Boldogkői Zsolt, az MTA doktora, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének tanszékvezető egyetemi tanára emlékeztetett arra, hogy az omikron nagyon gyorsan terjed, pont ezért azt valószínűsítik a szakemberek, hogy

AZ ÁLTALA GENERÁLT HULLÁM HAMAR FOG CSÚCSOSODNI, ÉS A LECSENGÉSE IS GYORS LESZ.

Az Indexnek arról is beszélt, hogy szerinte Magyarország elég szabadon kezelte az ötödik hullám időszakát, mivel “a kormány most alapvetően a gazdasági szempontokat tartja szem előtt és a társadalom tűrőképességét”.

Boldogkői Zsolt úgy véli, magától ez a vírus szinte biztosan nem fog eltűnni. Hangsúlyozta: a nyájimmunitás elérése lehet az egyetlen eszköze annak, hogy elmúljon a vírus, amit oltásokkal és természetes fertőzéssel lehetne elérni.

Az omikron nagy fertőzési képessége igen magasra emelte a nyájimmunitás küszöbszintjét, és vele szemben kevésbé védenek az eredeti variáns elleni oltások. A kétszeri oltás 30 százalékos védelmet ad, ami gyakorlatilag nulla. A háromszori oltás hatékonyságáról pedig nincsenek még egzakt adatok. Nagy kérdés az is, hogy teljes átoltottság esetén elérhető-e a nyájimmunitás

– fejtette ki a szakember. Azt is egy lehetséges forgatókönyvnek látja, hogy a megszelídült vírus már nem pandémiaként jelentkezik, hanem szezonálissá válik.

A variánsok kapcsán Boldogkői elmondta: “nem biztos az, hogy az omikron-variáns az, amelyik a legoptimálisabb megoldást hozta létre”, ugyanakkor elképzelhető, hogy még az omikronnál erősebb virulens törzs is felbukkanhat a közeljövőben. 

Forrás és további részletek: Index.hu

Kapcsolódó cikkek