A WHO szerint ősszel már nem fog járványt okozni a koronavírus

Megosztás

Az omikron variáns a pandémia véget jelentheti a szervezet szerint: bár a vírus velünk marad, az már nem fog járvánnyá alakulni valószínűleg.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) lehetségesnek tartja, hogy a koronavírus-járvány az omikron variáns hullámának lecsengésével véget érhet Európában. Hans Kluge, a szervezet európai részlegének vezetője az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva úgy fogalmazott: „Valószínű, hogy a régió a járvány végső fázisához közelít” – írta meg a hvg.hu.

A szakember ennek ellenére óvatosságra intett a koronavírus lehetséges újabb mutációi miatt. Szerinte a mostani, az omikron elnevezésű vírusvariáns okozta hullám lecsengésével Európában néhány hétre, illetve hónapra általános immunitás lesz köszönhetően a védőoltásoknak vagy pedig annak, hogy az emberek túljutottak a fertőzésen.

“Arra számítunk, hogy lesz egy nyugalmi időszak, amíg a Covid-19 visszatérhet az év vége felé, de a járvány már nem feltétlenül jön vissza” – foglalta össze várakozásait Kluge.

A WHO becslése szerint márciusig az európai régióban élők nagyjából 60 százaléka fertőződhet meg az omikron mutációval. Szakértők arra számítanak, hogy a koronavírus – hasonlóan az influenzához – endémiássá, vagyis meghatározott területen folyamatosan fellelhető járványos betegséggé válhat.

Felhívták ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a Sars-CoV-2 koronavírus már nem egyszer meglepetést okozott, s ezért nagyon óvatosnak kell lenni.

via hvg.hu

Kapcsolódó cikkek