A szakértők hamarosan literenkénti 700 forintos benzinárral számolnak

Megosztás

Melyik ujjunkat harapjuk meg? A GKI szerint az is gond, ha marad a felső árplafon, de az sem jó megoldás, ha megszüntetik. Jobb, ha felkészülünk, hogy a világpiaci folyamatok következtében hamarosan csillagászati árakért tankolunk.

Ha kivezetik az árplafont, akár 700 forintba is kerülhet egy liter benzin idén – írja az RTL a GKI Gazdaságkutató Zrt. előrejelzése alapján. A csatornának a GKI vezérigazgatója azt mondta, a kőolaj hordónkénti ára elérheti a 150 dollárt 2022-ben, amely nagyjából 700 forintos üzemanyagárat jelenthetne a hazai piacon.

Ez természetesen akkor érvényes, ha a kormány megszünteti a novemberben bejelentett 480 forintos árstopot, olyan forgatókönyv azonban nincs, amellyel mindenki jól jár: ha elengedik az árbefagyasztást, a fogyasztók csillagászati árakkal szembesülhetnek (átmenet nélkül, ráadásul), ha azonban marad a szabályozás, a benzinkutak akár egész évben veszteségesen működhetnek.

A csatornának a holtankoljak.hu ügyvezetője, Bujdos Eszter azt mondta: bár egyelőre a benzin átlagára 477, míg a gázolajé 479 forint, hamarosan minden kúton a 480 forintos árplafon lesz érvényben.

Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára azt mondta az RTL-nek: remélik, hogy a hatósági árszabályozás a kitűzött február 15-i nappal megszűnik, tekintve, hogy meredeken emelkednek a kőolajárak. Az RTL kérdésére érkezett válasz szerint azonban a kormány egyelőre nem döntött arról, meddig marad az intézkedés, mert február közepén fogják értékelni a kiterjesztés indokoltságát, figyelembe véve a „világpiaci és egyéb körülményeket”. (Hvg.hu)

Kapcsolódó cikkek