Nagy változás – már nem számít védettnek, aki “csak átesett” a Covidon

Megosztás

Ha valaki nincs beoltva Magyarországon, az akkor sem számít immáron hivatalosan védettnek, amennyiben átesett a koronavírus-fertőzésen. Az NNK a tizenéveseknek is javasolja a 3. oltást. Felettébb érdekes változtatások.

Frissítette az oltási ajánlásait a Nemzeti Népegészségügy Központ. Az első és legfontosabb változás – amelyet vastagon szedve kiemeltek –, hogy

a koronavírus-fertőzésen való átesettség oltás nélkül nem felel meg immunizációnak,

és minden esetben a teljes oltási sor beadása szükséges. Hozzáteszik: ebben az esetben nem kell már várni a fertőzés és az oltás között, a felgyógyulás után mindenki azonnal oltható, sőt, tünetmentes fertőzöttség esetén PCR-teszt sem kell.

A harmadik oltással kapcsolatban pedig az alábbi rendelkezések születtek:

  • Az emlékeztetőnek beadott oltóanyagot az orvos választja ki, szakmai szempontok alapján.
  • Moderna esetében az ismétlő oltás csak fél adag lehet.
  • Az első két oltás utáni fertőzöttséget követően ajánlott négy, de legfeljebb hat hónapnak eltelnie az emlékeztető oltásig.
  • Nem lehet felmentést kérni a 3. oltás alól.
  • Javasolják a 12-17 évesek harmadik oltását is.

Az immunhiányos betegeknél, illetve az immunszupresszív és immunmoduláló kezelésben részesülők körében is javasolt a harmadik oltás. Az immunsérültek oltásával kapcsolatban folyamatos az adatgyűjtés.

A negyedik oltás az NNK szerint egyelőre nem indokolt, a hatékonysági vizsgálatokat követően lehet erről dönteni. (Hvg.hu)

Kapcsolódó cikkek