Elkezdett befagyni a Holt-Tisza, de szigorúan tilos és veszélyes a jégre merészkedni

Megosztás

Egyáltalán nem egyenletes a jégréteg és legfőképpen nem biztonságos vastagságú. A következő napok időjárását elnézve nem is lesz elég idő ahhoz, hogy megfelelő mértékben befagyjon.

A részletekről a Szolnoktv.hu adott hírt.

Még csak a kacsákat bírja el. Ők lépdelnek a jégtábla szélén, hogy onnan ugorjanak a hideg vízbe picit lubickolni. Bár az első jégfoltok megjelentek a Holt-Tiszán, ránézésből is megállapítható, hogy rálépni tilos és életveszélyes.

A jégre lépésnek szigorú írott és íratlan szabályai vannak. A biztonság mindenek felett. Az első és legfontosabb, hogy legalább 12 cm vastagnak kell lennie a jégvastagságnak, ami eléréséhez -a szakemberek szerint- legalább 2-3 hét tartós, mínusz fokos hidegnek kell lennie. Szintén fontos, hogy bármilyen vastagságúra hízott is a jég, folyóvíz jegére lépni tilos és életveszélyes. Szintén tilos járművel, így kerékpárral és motorral is jégen tartózkodni. Kivételt a külön engedéllyel rendelkező, szigorú szabályokat betartó, munkát végző járművek képeznek. A sporteszközök, a szánkó és a fakutya használata engedélyezett.

Baj esetén nem szabad kapálózni, nyugodt mozdulatokkal próbáljon a bajba jutott felkúszni a jégfelületre. A többiek hason csúszva közelítsék meg, és valamilyen eszközzel, kabáttal, hosszú bottal próbálják kihúzni a bajba jutottat. A horgászok a vágott léket csak úgy hagyhatják el, ha messziről is jól látható módon megjelölik. Ez lehet nád, faág vagy egyéb eszköz. Amennyiben a lék nagysága meghaladja az 1 négyzetmétert, akkor jól látható biztonsági szalaggal 1 méter magasságban körbe kell keríteni. A vízirendészeti kapitányság munkatársai a fagy beálltával folyamatosan ellenőrzik a jég minőséget és vastagságot. A z adatokról a kapitányság honlapján tájékozódhatnak.

Mindenki érdeke, hogy betartsa a szabályokat, így például azt, hogy éjjel sem szabad jégre lépni. Ha valaki nem tudja, hogy milyen vastag a jég, akkor a part széléről törjön léket, várja meg, míg többen lesznek és csak akkor hódoljon a korcsolyázás szenvedélyének, ha teljes bizonyossággal megállapítható, hogy biztonságos a felület.

Kapcsolódó cikkek