Befejeződött a határszemle – Megyénkben 113 esetben állapítottak meg jogszabálysértést

Megosztás

Idén Jász-Nagykun-Szolnok megyében a megye erdő nélküli termőterületének több mint húsz százalékán, vagyis közel kilencvenezer hektáron végeztek határszemlét a szakemberek. Az ellenőrzések során tapasztaltak alapján elmondható, hogy a termőföldek döntő többségét a jogszabályoknak megfelelően hasznosították a tulajdonosok, földhasználók. A kedvező eredményhez hozzájárult a rendkívüli aszályos időjárás, ugyanis a gyomosodás mértéke jóval kisebb volt az előző évekhez képest.

A határszemle célja a termőföldek hasznosításának ellenőrzése, a termőföldek termőképességének fenntartása, valamint a gyomnövényekkel borított hasznosítatlan területek csökkentése. A vonatkozó törvényi rendelkezések értelmében a termőföldet művelési ágának megfelelő termeléssel kell hasznosítani, vagy megakadályozni a gyomnövények megtelepedését. A szemle során a szakemberek ellenőrizték a termőföldek engedély nélküli más célú hasznosítását, illetve azok művelési ágának természetbeni és ingatlan-nyilvántartási egyezőségét is.

Megyénk mezőgazdasági területeinek átfogó ellenőrzését a kormányhivatal egyes Földhivatali Osztályai, a megye nyolc járásának területét érintően májusban kezdték és ezekben a napokban fejezték be. 

Jász-Nagykun-Szolnok Megyében összesen száztizenhárom esetben állapítottak meg jogszabálysértést, ezek közül a legtöbb a hasznosítási kötelezettség elmulasztásából adódott. Az ingatlan-nyilvántartási állapot és a természetbeli állapot közötti eltérés miatt hatvankilenc esetben intézkedtek, a hasznosítási kötelezettség elmulasztását negyvenkettő megyei ingatlannál állapították meg az ellenőrzést végző földhivatali osztályok munkatársai.

Termőföld engedély nélküli más célú hasznosítása miatt a határszemlével érintett településeken idén nem indult eljárás a megyében. Az idei határszemle alapján földvédelmi bírság kiszabására hat esetben, ahol összesen több mint százötvenötezer forint összegben került sor.

Kapcsolódó cikkek