Legyen végre fontos a környezetvédelem, szűnjön meg a “tervezett elavulás” – videó

Megosztás

Ugye minket is felbosszant, hogy előre tudjuk, hogy egy-egy, akár drágán vásárolt termékünk néhány éven belül biztosan el fog romlani? 30-40 évvel ezelőtt meg tudták oldani, hogy akár több generáción át üzembiztosan működő termékeket állítanak elő, mostanában azonban a gyártók szándékosan “elrontották” ezt, leginkább az elektronikában.

Márpedig ez hihetetlen mennyiségű, felesleges elektronikai hulladékot is magával hoz, mivel a dolgaink hamar elromlanak és vagy nem javíthatók, vagy a cégek csillagászati összegért javítanák csak meg. Ezek egyike sem véletlen, de sürgősen tenni kellene ezen jelenség ellen.

Ungár Péter a Facebookon tette közzé erről véleményét:

“Biztos ti is észrevettétek már, hogy az elektronikai cikkeitek hamar tönkremennek. A gyártók, már tervezett elavulási idővel állítják elő termékeiket, hogy minél hamarabb muszáj legyen újat vennünk. Azzal, hogy gyakrabban kell újat vásárolnunk, mi is több pénzt költünk ráadásul a környezetünkre is nagyon káros a túlfogyasztás.

Ez nem volt mindig így. Régebben tudtak olyan termékeket gyártani, aminek élettartama több generációt végig kísért. Ilyen a mi negyven éves családi kenyérpirítónk is. Ebből is jól látszik, hogy a technikai fejlettség megvan ahhoz, hogy hosszú élettartamú termékeket állítsanak elő, de nem érdeke a gyártóknak. Fontos lenne, hogy hosszabb garanciát adjanak a cégek, vissza lehessen váltani a még javítható termékeket és tájékoztassák a vásárlót az eszköz várható élettartamáról.”

Kapcsolódó cikkek