Karácsony Gergely szerint nagy hiba, hogy a maszkviselést ennyire lazán vesszük

Megosztás

Pedig a negyedik hullám nagyon is fenyegetően megindult, a környező országokat nézve hamarosan itt is igazán lecsap.

„Levélben fordultam a kormányhoz, hogy állítsák vissza a korábbi jogszabályt a maszkviseléssel kapcsolatban” – írta Karácsony Gergely főpolgármester a közösségi oldalán, ahol a levele szövegét is nyilvánosságra hozta.

Ebben úgy fogalmaz, hogy a pandémia negyedik hulláma felfutó ágába került Magyarországon, napok óta ezer fölött alakul az új igazolt fertőzöttek száma, a pozitív tesztek aránya pedig az Egészségügyi Világszervezet által a járvány kontrollálhatósága mércéjének tekintett 5 százalék fölé emelkedett.

Jelezte, a járvány elleni védekezés legfontosabb eszköze az oltás, „a jelenlegi átoltottsági szint mellett önmagában az oltásra alapozott védekezési stratégia már nem elegendő”, majd idézte a Magyar Tudományos Akadémia elnökségének javaslatait, amelyek között kiemelt helyen szerepel, hogy zárt térben, rendezvényeken és tömegközlekedési eszközökön szükséges az orrot és szájat egyaránt eltakaró maszk viselése.

Ennek nyomán a főpolgármester kezdeményezi, hogy

a kormány állítsa vissza a maszkviselésre vonatkozó, július 3. előtt hatályos szabályokat, vagyis azt, hogy az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön kötelező legyen viselni a védőeszközt.

Ha ezt a kormány országosan nem látja szükségesnek visszavezetni, Karácsony azt kéri, hogy

adjon felhatalmazást a helyi önkormányzatok képviselőtestületeinek, Budapest területén pedig a Fővárosi Önkormányzatnak, hogy a maszkviselési kötelezettséget helyi önkormányzati rendeletben írhassák elő, amelynek betartatásában és szankcionálásában a rendőrség közreműködik.

„Jelenleg sajnálatos módon erre az önkormányzatoknak nincsen lehetősége, mivel központi jogszabály szabályozza a tárgykört, így eredeti jogalkotó hatáskörben önkormányzati rendelet nem alkotható, ugyanakkor felhatalmazással sem bírnak az önkormányzatok ilyen szabályozás elfogadására” – írta.

A miniszterelnök péntek reggeli rádióinterjújában is szó volt a maszkviselésről. Orbán Viktor szerint jó, ha van az ember zsebében egy maszk, nála is szokott lenni, és ha úgy látja, hogy érdemes, felveszi. „De ne ringassuk magunkat abba az illúzióba, hogy ez megvéd. Az oltás véd meg” – jelentette ki, miközben elismerte, hogy a negyedik hullám lassan bekeríti Magyarországot. (Hvg.hu)

Kapcsolódó cikkek