Végre rendeződhet a holt-tiszai stégek helyzete

Megosztás

Hosszú távra szeretné újrakötni a stégbérleti szerződéseket a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság a vagyonkezelésében lévő Alcsi-Holt-Tiszán – jelentette be Lovas Attila, a Kötivizig igazgatója hétfői sajtótájékoztatóján Szolnokon – derül ki az alfodhir.hu portál cikkéből.

A korábban kelt bérleti szerződések ez év végén lejárnak. A Kötivizig a szerződések újrakötésének, esetenként pályáztatásának keretében – szoros együttműködésben az Alcsi-Holt-Tiszáért Közalapítvány kuratóriumával és a halászati jog gyakorlójával, a Tisza Horgászegyesülettel – rendezni kívánja az eddig rendezetlen sorsú, elhanyagolt vagy gazdátlan létesítmények helyzetét. Ennek részeként sor kerül a gazdátlan, felhagyott stégek elbontására, a stégek számozásának, szerződéseinek aktualizálására, a Tisza Horgászegyesület részéről közösségi stégek kialakítására, valamint rendezik a parthasználat szabályait is.

Mint Katona Gábor, a vagyongazdálkodási és üzemeltetési osztály vezetője elmondta, több mint ezer (pontosan 1184) stégről van szó, ezek közül 74 bérlőjét szólították fel, hogy újítsák fel a elhanyagolt, rossz állapotú építményt. A jogtalanul épült, szerződéssel nem rendelkező stégeket megjelölték, bontásuk megkezdődött.

A közterületről megközelíthető gazdátlan stégek közül a horgászegyesület javaslata alapján ideális helyen elhelyezkedőek közösségi használatba kerülnek, amelyeket a Tisza Horgászegyesület fog fenntartani és határozza meg a használatának szabályait a vagyonkezelővel együttműködve.

A parthasználat szabályozásának egyik legfontosabb eleme, hogy a közterületről megközelíthető víziállások kapcsán a partra tilos kerítést vagy kaput építeni. A viziállásokhoz kapcsolódó bérleti szerződések csupán a vízfelület használatára vonatkoznak, így a part önkényes lekerítése nem elfogadható. A bérleményen elhelyezett magántulajdon (stég) védelme érdekében csak a stég, mint felépítmény zárható le,

Kapcsolódó cikkek