Ők próbálhatják meg felvenni a versenyt a fideszes jelölttel a karcagi választókerületben

Megosztás

Lezajlott az ellenzéki előválasztás jelöltjeinek ajánlásgyűjtése, mindenki sikerrel vette az első akadályt, így rövidesen következik a voksolás kilenc napja. A SZOL24 az alábbiakban Jász-Nagykun-Szolnok megye 3-as választókerületének indulóit mutatjuk be.

A JÁSZ03-as választókerületben összesen hárman mérettetik meg magukat az őszi ellenzéki előválasztáson, így közülük kerülhet majd ki a Fidesz-KDNP jelenlegi országgyűlési képviselőjének, Kovács Sándornak a kihívója. A legutóbbi választásokon, 2018-ban Kovács a szavazatok több mint 55 százalékát begyűjtötte, így nem lenne meglepő, ha a kormánypártok ismét őt indítanák a karcagi székhelyű, de többek között Tiszafüredet, Kunmadarast és Kisújszállást is magában foglaló körzetben.

Az ellenzéki jelöltek közül Dr. Lukács László György bír a legkomolyabb támogatással, hiszen a Jobbik által indított politikus mögé sorakozott fel az MSZP, a Párbeszéd, az LMP és a Mindenki Magyarországa Mozgalom is. Lukács 2014 óta a Jobbik országgyűlési képviselője, tavaly óta pedig a párt országos alelnökévé választották, így igazi nagyágyúnak tekinthető.

Lukács a honlapján és a közösségi oldalain azt írja, mindenekelőtt nagykunsági embernek tartja magát, a célkitűzéseiről pedig így nyilatkozott a Facebook-oldalán: „Nagykunsági emberként, karcagi lakosként azért dolgozom, hogy közös otthonunkat élhetőbbé tegyem. Hogy ez megvalósuljon, mindenekelőtt fejleszteni kell az egészségügyet, a béreket és a térség közlekedését. Ez egy módon sikerülhet, ha kormányt és rendszert váltunk. A feladat nem egyszerű, hiszen egy olyan rezsimtől kell megszabadulnunk, amely minden idegszálával a hatalom megtartására törekszik. Ezért van most minden eddiginél nagyobb szükség a nagykunsági emberek kitartására és jó értelemben vett konokságára.”

Az előválasztáson a jobbikos politikus egyik kihívója a Demokratikus Koalíció által indított Turó Vilmos lesz. A 27 éves politikus családgondozóként tevékenykedik, s a párt miniszterelnök-jelöltje, Dobrev Klára ezt tekinti a fiatal induló egyik erősségének:

„Jó látni, hogy egyre több fiatal akar tenni a változásért. Ilyen Turó Vilmos is, aki a DK jelöltjeként indul az őszi ellenzéki előválasztáson Jász-Nagykun-Szolnok megyében. Családgondozóként valós képe van arról, milyen problémákkal küzdenek az emberek, és már most minden nap azért dolgozik, hogy kicsivel könnyebb legyen az ott élőknek. Csodálom Vilmos kitartását és azt az erőt, amivel küzd, hogy Kisújszállástól Túrkevéig jobb legyen ebben az országban élni. Erre az elszántságra lesz szükség a kormányváltás után, és örülnék, ha 2022 után is együtt dolgozhatnánk” – írta posztjában Dobrev.

A JÁSZ03-as választókerület harmadik ellenzéki indulója a Momentum által jelölt Kozma Dániel lesz. A fiatal politikus 2019 óta Karcag önkormányzati képviselőjeként dolgozik, s a közösségi oldalán leírtak alapján országgyűlési képviselőnek való megválasztása esetén is a város és a Nagykunság lakóiért dolgozna, lassítva a nyugatra való elvándorlást:

„Karcagon születtem, itt nőttem fel, és azóta itt élek. A Nagykunság gyermeke vagyok és az is maradok. Sokan viszont nem így gondolkoznak, sőt nem tudnak így gondolkozni, az egyre inkább fogyó munkalehetőségek, és a rosszabb bérek következtében Nyugatra költöznek. Mindenkinek a családjában legalább van egy ember, aki külföldre ment dolgozni, vagy szeretne menni, és sajnos az én fiatalabb ismerőskörömben is kevés ember van, aki itt szeretne maradni. Mindeközben az országot egy olyan fideszes elit vezeti, akiknek belefér a költségvetésébe egy-egy dubaji hétvége, luxusházak, méregdrága karórák és autók. Ezek az emberek az ország 1%-át teszik ki, és a maradék 99% vérét szívják” – írta Kozma.

Az ellenzéki előválasztást szeptember 18. és 26. között rendezik országszerte azon jelöltekkel, akik szeptember 6-ig összegyűjtötték az induláshoz szükséges 400 ajánlást. Az online és személyes voksolás után azok a politikusok vehetik majd fel a küzdelmet a 2022-es országgyűlési választásokon a kormánypárti képviselőkkel, akik a legtöbb szavazatot szerzik. Ugyanebben az időszakban az ellenzék miniszterelnök-jelöltjeire is lehet szavazni, de amennyiben egyik jelölt sem szerzi meg a szavazatok több mint felét, akkor a három legtöbb vokssal bíró jelölt közül október 4. és 10. között egy újabb fordulóban derül ki a végső induló.

A választókerület települései:

  1. Abádszalók
  2. Berekfürdő
  3. Fegyvernek
  4. Karcag
  5. Kenderes
  6. Kisújszállás
  7. Kunhegyes
  8. Kunmadaras
  9. Nagyiván
  10. Tiszabő
  11. Tiszabura
  12. Tiszaderzs
  13. Tiszafüred
  14. Tiszagyenda
  15. Tiszaigar
  16. Tiszaörs
  17. Tiszaroff
  18. Tiszaszentimre
  19. Tiszaszőlős
  20. Tomajmonostora
  21. Túrkeve

Ide kattintva megismerheti a megye ellenzéki képviselőjelöltjeinek névsorát, a többi választókerület indulóinak bemutatása pedig itt érhető el: JÁSZ01, JÁSZ02.

Kapcsolódó cikkek