Kertész Ottó vagy Gedei József válthatja le Pócs Jánost a jászberényi választókerületben

Megosztás

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei 2. számú országgyűlési egyéni választókerületében két jelöltet találunk majd az előválasztási szavazólapon, közülük kerül ki majd a fideszes jelölt kihívója jövő tavasszal.

Zajlik a kampány, ami nemcsak a 2022-es választásokról, de azt megelőzően az előválasztásokról is szól. Bárki nyeri a szeptemberi voksolást, az ellenzéki jelöltnek nem lesz könnyű dolga, hiszen a 2014-es és a 2018-as voksoláson is a Fidesz-KDNP jelöltje, Pócs János vitte el a pálmát. Három évvel ezelőtt tipikusan olyan választókerület volt Jászberény és környéke, ahol legyőzhető lett volna a kormánypárti jelölt, amennyiben megvalósult volna a teljes összefogás, az ismert okokból azonban ez akkor nem valósult meg, jövőre viszont minden körülmény adott a váltásra.

Ha megnézzük a korábbi eredményeket, azt látjuk, hogy Pócs legutóbb a szavazatok 42,8%-át szerezte meg, az őt követő három ellenzéki jelölt összeadva könnyedén 52% fölé tornászhatta volna eredményét, így azonban a Fidesz vitte el a mandátumot. Pócs egyébként 2019-ben hatalmas botránnyal került címlapra, amikor “viccből” bezárt egy roma férfit egy égő kazánba. Ezt a tettét még saját pártja is elítélte, akár vicc volt, akár nem – de lemondania nem kellett.

Az ellenzéki előválasztáson egyik kihívóként dr. Kertész Ottó jelentkezett, akit az MSZP, a Párbeszéd, az LMP és a Jobbik is támogat. A 68 éves állatorvos, egykori alpolgármester ismert és kedvelt személyiség Jászberényben, két és fél évvel ezelőtt Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült eddigi munkásságát elismerve.

Ismeri a térség helyzetét, széles kapcsolatokkal rendelkezik. Munkája révén nap mint nap kommunikál az emberekkel. Úgy érezte, most van itt az idő arra, hogy el kell indulni a választáson, amely a változást jelentheti. Önmaga szempontjából kötelezőnek érezte azt, hogy elvállalja a felkérést. Az utóbbi időben azt érzékelte, hogy a Jászságban valami felbomlott, emberi kapcsolatok, családok mentek tönkre. Úgy gondolja, lehetséges, hogy személyében képviselheti azt, aki itt jászsági szinten egy kohéziós erőt tud felmutatni. Amennyiben a polgárok úgy gondolják, a szociális, testi, lelki egészség megteremtése fontos, ha olyan képviselőt akarnak, aki az itt élők akaratát közvetíti, akkor segítsék ezt a demokratikus koalíciót arra, hogy az országot 2022-től ők irányíthassák.

Az előválasztáson Dr. Gedei József lesz Kertész ellenfele. Gedei a DK, a Momentum és a Liberálisok támogatását élvezi, a DK választókerületi elnöke, végzettsége szerint jogász, ügyvéd. Jászberény alpolgármestere és egykori polgármestere, Felső-Jászság országgyűlési képviselője, 54 esztendős. Nagyon szeretné megvalósítani a Zöld Ipari Parkot. Erről saját közösségi oldalán ír:

“A Jászberényi Beszállítói Tudásközpont (JBTK) javaslatomat a Fidesz 2008-ban elkaszálta, ezzel Jászberény elesett 2 milliárd forint uniós támogatástól. Ígértek egy másik kutatásfejlesztési programot, ám az elmúlt 13 évben semmit sem tettek ezért dacára annak, hogy a helyi gazdaságfejlesztési tervek ezt tartalmazzák.Én nem adom fel mert tudom, hogy a Jászságot csak a ’tudás’ kiterjesztésével lehet igazán felemelni.Lassan tíz éve ösztönzöm a Zöld Ipari Park létrehozását az ún. katonák földjén. Eddig csak süket fülekre találtam. Ha Dobrev Klára lesz a miniszterelnök és én országgyűlési képviselő, akkor a Zöld Ipari Parkot megvalósítjuk.”

Az ellenzéki előválasztásokat szeptember 18. és 26. között rendezik országszerte, az online és személyes voksolás után azok a politikusok vehetik majd fel a küzdelmet a 2022-es országgyűlési választásokon a kormánypárti képviselőkkel, akik a legtöbb szavazatot szerzik. Ugyanebben az időszakban az ellenzék miniszterelnök-jelöltjeire is lehet szavazni, de itt csak az első három sorrendje dől majd el, a továbbiakat egy újabb fordulóban, október 4. és 10. között tisztázzák.

A választókerület települései:

  1. Alattyán
  2. Jánoshida
  3. Jászágó
  4. Jászalsószentgyörgy
  5. Jászapáti
  6. Jászárokszállás
  7. Jászberény
  8. Jászboldogháza
  9. Jászdózsa
  10. Jászfelsőszentgyörgy
  11. Jászfényszaru
  12. Jászivány
  13. Jászjákóhalma
  14. Jászkisér
  15. Jászladány
  16. Jászszentandrás
  17. Jásztelek
  18. Pusztamonostor
  19. Tiszasüly
  20. Újszász

Ide kattintva megismerheti a megye ellenzéki képviselőjelöltjeinek névsorát.

JÁSZ 1

Kapcsolódó cikkek