Idei legjobb hónapjukat produkálták a tisza-tavi halászok májusban

Kiváló eredménnyel folytatódott májusban az ökológiai célú szelekciós halászat a Tisza-tavon. A Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. honlapjára havi szinten felkerülnek a halászatok eredményei. Az adatokból kiderül, hogy a márciust és áprilist követően májusban sikerült a halászoknak az előző két havi mennyiséget meghaladni.

Tovább olvasom

Megcsappantak a Tisza-tavi halászok törpeharcsafogásai az elmúlt öt évben

Más hazai vizekhez hasonlóan a törpeharcsafajok a Tisza-tó életében is meghatározó szerephez jutottak. Évtizedekkel ezelőtt még az 50 dekás példányok sem voltak ritkák, melyek zömmel a közeli rokon barna törpeharcsa (Ameiurus nebulosus) egyedei közül kerültek ki – olvasható Papp Gábor és Juhász Máté publikációjában, amely a Magyar Haltani Társaság honlapján jelent meg.

Tovább olvasom

Szerdán osztják szét a törpeharcsákat

Törpeharcsa-elviteli lehetőséget biztosít bárki számára a Tisza Horgászegyesület Szolnokon. Aki szeretne saját fogyasztásra vinni a kifogott törpékből, az a Szellő út végi halőri bázishoz menjen szerdán 11 órától a saját vödrével és maximum 5 kilogrammot személyenként adnak számára térítésmentesen. Mint megírtuk, az egyesület szakemberei a napokban hatalmas mennyiségű törpeharcsát halásztak ki az alcsi Holt-Tiszából. Akkor 5 sor varsa 30 mázsás fogást produkált.

Tovább olvasom

Iszonyú mennyiségű törpeharcsát “néztek fel”

A napokban megtörtént a törpeharcsagyérítő varsák aktuális – szakszóval élve – felnézése az Alcsi Holt-Tiszán.A kiürített öt sor varsa nem kevesebb mint 30 mázsás fogást produkált! Szó szerint hemzsegtek a halak a varsákban. A nagyon jelentős fogási eredmény valószínűsíthetően összefüggésben van azzal, hogy a holtágat a vízügy a napokban megkezdte feltölteni és ez együtt jár az intenzív halmozgással, közölte a Tisza Horgászegyesület a közösségi oldalán. A szervezet hozzátette, hogy a jövő héten lesz a kifogott törpék szétosztása, amelynek pontos idejéről oldalukon tájékoztatást adnak. Nyitóképünk illusztráció.

Tovább olvasom

Csaknem elsüllyedt a csónak, annyi hal volt benne

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság a napokban megkezdte a Nagykunsági Főcsatorna nyári vízszintre való feltöltését, ezért és a haltelepítések megkezdése miatt a Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége befejezte a törpeharcsa ökológiai szelektív halászatát. A varsákat március 8- án felszedték a főcsatornából. Ez alkalommal 1400 kilogramm törpeharcsa került ki a vízből. Idén eddig 2060 kilogramm törpeharcsa került eltávolításra a vízterületből. A törpeharcsa szelektív halászatát a csatorna őszi leeresztése után tovább folytatják. Az ökológiai szelektív halászat azonban nem áll le, azt tovább folytatják, de immár a Tiszán, ahol a busa halászatát kezdik meg a…

Tovább olvasom

Megkezdődött a tavaszi törpeharcsa-gyérítés az alcsiszigeti Holt-Tiszán

·A napokban öt törpeharcsavarsa-sort telepítettek az alcsiszigeti Tisza-holtág kajak-kenu vízisporttelep és a közúti híd közötti szakaszán, közölte a Tisza Horgászegyesület.Az egyesület kéri a horgászokat és a vízijárművekkel közlekedőket, hogy a jelölőkarókkal ellátott varsák környezetét kerüljék és ne nyúljanak a halászati eszközökhöz ! A varsák első felnézése péntekre van ütemezve. A fogási eredményekről folyamatosan tájékoztatást adnak.

Tovább olvasom

Több busától és törpétől szabadították meg a Tisza-tavat

Az őshonos halfajokra élőhely- és táplálékkonkurenciát jelentő idegenhonos busa és törpeharcsa állományszabályozásának már a nyolcadik szezonja ért véget 2022 decemberében. A 2021-eshez képest mindkét célhal esetében nőtt a zsákmány mennyisége, közölte a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. A busa fajok fogása kevésbé mutat szezonális mintázatot, mint a törpeharcsáé. Előbbi szinte egész évben eredményesen fogható. A téli, tavaszi és őszi hónapokban elsősorban a Tiszán, nyáron pedig a tározótér alkalmas vízterületein is. A leginkább májusban és októberben eredményes a halászatuk.  A törpeharcsa sokkal inkább szezonális portéka. A kisebb, tavaszi fogási csúcsot nyáron csekélyebb…

Tovább olvasom

Nagy volt az érdeklődés az ingyen hal iránt

Sokan álltak sorba törpeharcsáért Szolnokon a Szellő utca végén, hogy hazavihessenek a gyérítés során kifogott, ingyen osztott halból. Mint azt megírtuk, a Tisza Horgászegyesület tegnap hirdette meg akcióját közösségi oldalán. A friss felnézés eredményeként 30 mázsa halat vihetett haza az érdeklődők tömege saját fogyasztásra a Szellő út végi halőri bázistól a déli órákban.  Egyénenként maximum 5 kg-ot adtak térítésmentesen. Mint megtudtuk, várhatóan két hét múlva újra lesz eredményes felnézést követően halosztás.

Tovább olvasom

Ingyen elvihető a lehalászott törpeharcsa Szolnokon

A szolnoki Alcsi Holt-Tiszán novemberben 100 törpeharcsavarsát telepítettek a holtág Kertvárosi részen, az 500-as tábla és a közúti híd közötti szakaszon. A Tisza Horgászegyesület tájékoztatása szerint péntek délelőtt lesz a következő törpeharcsa-varsa felnézés az Alcsi-Holt Tiszán. “Aki szeretne saját fogyasztásra vinni a kifogott törpékből az a Szellő út végi halőri bázisunkhoz jöjjön 12 és 13 óra között a saját vödrével és maximum 5 kg-ot személyenként adunk számára térítésmentesen” – közölte az egyesület a közösségi oldalán. Tavaly is volt ilyen lehetőség; akkor akadtak olyanok, akik többször, több vödörrel fordultak és 5 kilogrammnál sokkal nagyobb mennyiséget…

Tovább olvasom

Megkezdődött az év végi törpeharcsa-gyérítés

A szolnoki Alcsi Holt-Tiszán a napokban 100 törpeharcsavarsát telepítettek a holtág Kertvárosi részen, az 500-as tábla és a közúti híd közötti szakaszon. A horgászok és a vízi járművekkel közlekedőket kérték, hogy a jelölőkarókkal ellátott varsák környezetét kerüljék és ne nyúljanak a halászati eszközökhöz.A varsák első felnézése jövő hét péntekre van ütemezve. A fogási eredményekről folyamatosan tájékoztatást ad a Tisza Horgászegyesület, ami meglepetéssel is készült olvasóinak.

Tovább olvasom