Történelmi zászlót adományozott Tiszaföldvárnak az 1956-os forradalmár

Megosztás

Október 23-án városi ünnepség keretében emlékeztek meg Tiszaföldváron az 1956-os forradalom eseményeiről, amelyen Marton Gyula, a forradalom budapesti résztvevője, a nemzetőrség egykori tagja tiszteletbeli vendégként jelen volt.

Marton, aki az Óbudai Árpád Gimnázium diákjaként csatlakozott a forradalmi mozgalmakhoz, egy különleges történelmi zászlót hozott magával: a forradalom alatt kivágott, vörös csillag nélküli nemzeti lobogót, amelyet több évtizeden át rejtegetett. A zászlót ünnepélyes keretek között Hegedűs István, Tiszaföldvár polgármestere vette át, majd bejelentette, hogy az ereklyét a Tiszazugi Földrajzi Múzeumban helyezik el, és minden október 23-i ünnepség állandó részét képezi majd.

Az ünnepi műsoron részt vett a helyi vezetés, intézmények és civil szervezetek képviselői mellett Dr. Schafferné Marton Judit, Marton Gyula testvére, valamint Béres Mária, a Tiszazugi Földrajzi Múzeum igazgatója is, akinek a Marton családdal való hosszú szakmai kapcsolata révén a múzeum már számos értékes történelmi tárggyal gazdagodott. Ifj. Kovácsik Antal, az Óbudai Árpád Gimnázium történelem tanára megható megemlékező beszédében hangsúlyozta a közösségi összefogás és áldozatvállalás fontosságát, amely – bár a forradalom idején magától értetődő volt – napjainkban már egyre ritkább.

A Hajnóczy József Gimnázium diákjainak előadása, amely versekből, dalokból és prózai idézetekből állt, szintén a forradalom szellemét idézte meg, látványos műsorral színesítve a megemlékezést. Az ünnepséget követően a résztvevők megemlékező menetet tartottak a tiszaföldvári 1956-os kopjafához, élén a történelmi zászlót tartó ifj. Kovácsik Antallal, a menet biztosítását pedig a helyi polgárőrség és rendőrség tagjai látták el. Az ünnepség a kopjafánál zárult, ahol a megemlékezők koszorúzással és a Szózat közös éneklésével adóztak a forradalom hőseinek emléke előtt.

Szolnok város idei megemlékezéséről ebben a cikkben számoltunk be.

A kiemelt fotón Hegedűs István és Marton Gyula.

Fotók és forrás: Dutkon-Prónai Andrea, Dobróka András

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Amennyiben szívesen lenne a támogatónk, kattintson ide és csatlakozzon adománygyűjtésünkhöz. 

Kapcsolódó cikkek